ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите

Доставките на газ от Австрия могат да продължат да се плащат в евро

ЕС
15:10 - 14 Април 2022
1250
ЕК: Плащането на газа в рубли нарушава санкциите

Плащането на руския газ в рубли от купувачи от Европейския съюз би нарушило санкционния режим на ЕС срещу Москва, се казва във вътрешен документ на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

В документа, за който се изяснява, че е технически, предварителен и се основава на неофициален превод на руския президентски указ от 31 март, се казва, че законът добавя няколко нови нива на задължения за купувачите на газ от ЕС, премахвайки ефективното завършване на покупката от техните ръце.

"Този механизъм би довел до нарушаване на съществуващите ограничителни мерки на ЕС, приети по отношение на Русия, нейното правителство, Централната банка на Русия и техните пълномощници; както и общата широка забрана за заобикаляне и на ограничителните мерки на ЕС", се казва във вътрешния документ

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който всички държави, смятани от Русия за "неприятелски", трябва да плащат синьото гориво чрез сметки в "Газпромбанк", като плащанията в евро и долари ще бъдат превалутирани в рубли.

Унгария е готова да плаща за руския газ в рубли, каквито са исканията на Москва. Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург в понеделнник

"Имаме решение, което ще ни позволи да не нарушаваме никакви санкции, но в същото време да гарантираме доставките на газ за Унгария," заяви той.

Сиярто посочи, че Унгария ще настоява нито вносът на суров петрол, нито този на природен газ от Русия да не бъдат обект на санкции от страна на ЕС.

По-рано днес руският президент Владимир Путин е казал на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ от Австрия могат да продължат да се плащат в евро. Това заяви самият Нехамер, цитиран от австрийската агенция АПА и "Ройтерс".