ЕК разкритикува Полша и Унгария

Комисията блокира достъпа на Будапеща до 15,5 милиарда евро от спасителните фондове

ЕС
17:14 - 13 Юли 2022
2214
ЕК разкритикува Полша и Унгария

Европейската комисия призова Унгария и Полша в сряда да подобрят съдебната и медийната независимост, както и да засилят предпазните мерки срещу корупцията, заявявайки, че условията за отпускане на помощта от милиарди евро за двете страни остават неадресирани и продължават сериозните опасения за демократичните свободи там, предава Ройтерс.

Оценката фигурира в новия доклад на Европейската комисия за върховенството на закона, който включва съвети за демократични подобрения във всичките 27 държави-членки на блока, от по-добро оповестяване на финансовото състояние на служители до цифровизация на публичната администрация.

Но очите на ЕК са насочени към двете бивши комунистически страни, където евроспектичните правителства водят все по-ожесточени битки с ЕС за миграцията, правата на човека, екологичните въпроси и демократичните ценности.

"Войната на Русия в Украйна е още едно напомняне за важността на нашата работа за поддържане и насърчаване на върховенството на закона в ЕС и извън него", каза европейският комисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова при представянето на доклада.

"Можем да останем надеждни само ако собствената ни къща е в ред."

ЕК блокира достъпа на Будапеща до 15,5 милиарда евро от спасителните фондове, предназначени да помогнат за възстановяването на икономиките след пандемията, и до други 36 милиарда евро, предвидени за Полша, най-голямата страна в източната част на ЕС.

Комисията вече е одобрила изплащания за 25 страни членки. Полша е в тази група, но все още не е получила пари, тъй като Комисията се въздържа от извършване на действителния банков превод, преди Варшава да поправи независимостта на съдебната си система.

Към днешна дата Комисията е изплатила над 100 милиарда евро на страни, включително Испания и Хърватия. Нидерландия представи своя разходен план за одобрение едва миналата седмица след продължителни политически борби вътре в страната.

Комисията все още не е одобрила плана на Унгария. Но в сряда в доклада на Комисията се казва, че притесненията относно съдебната независимост в Унгария "остават неразрешени".

ЕК препоръча на Будапеща да засили ролята на своя Национален съдебен съвет, както и да засили независимостта на медийния регулаторен орган и да приеме "всеобхватни реформи за лобирането".

По отношение на Полша се казва, че "продължават сериозните опасения, свързани с независимостта на полската съдебна система".

Докладът предписва разделяне на ролите на министъра на правосъдието и главния прокурор, подобряване на достъпа на гражданското общество до изготвянето на политики и гарантиране на справедлив процес при вземането на решения относно лицензите за работа на медиите.

Докладът идва в чувствителен момент за Виктор Орбан, дългогодишен премиер на Унгария, където форинтът достигна рекордно ниски нива спрямо еврото на фона на двуцифрена инфлация и скок на енергийните разходи.