Екоактивисти опитаха да нахлуят във фабриката на "Тесла" край Берлин

ЕС
20:52 - 10 Май 2024
4572
Екоактивисти опитаха да нахлуят във фабриката на "Тесла" край Берлин

Екоктивисти, противопоставящи се на плановете на "Тесла" (Tesla) да разшири т. нар. си гигафабрика в Германия, която е разположена край Берлин, днес се опитаха да проникнат в завода на американския производител на електромобили. Това предаде Си Ен Би Си, позовавайки се на съобщение на органите на реда в германската провинция Бранденбург.

"Множество неупълномощени лица се опитват да влязат в завода на "Тесла", обяви полицията в Бранденбург чрез публикация в социалната мрежа "Екс" (X).

"Ние сме в процес на предотвратяване на тези действия", посочват служителите на реда.

"Ситуацията е динамична", е обявил говорител на полицията в Бранденбург пред Си Ен Би Си. Той е отбелязал, че редица пътища в района са блокирани заради протестите. 

Активистите са организирали импровизиран лагер край фабриката на "Тесла". Те са провели демонстрация край завода на "Тесла", както и протестно шествие в района на своя лагер.

Протестиращите са окупирали и близкото летище, разположено в община Нойхарденберг, отбелязва местната полиция.

Органите на реда са се намесили, което е довело до редица арести, както и до случаи на използване на сила, пише БТА. 

В сряда, 8 май, Си Ен Ен съобщи, че "Тесла" е помолила служителите си да отсъстват днес от своите работни места във фабриката заради очаквани протести.

Андре Тириг, старши директор във фабриката, отговарящ за производството, е потвърдил за днешното "еднодневно планирано спиране на производството".

Американската компания, ръководена от предприемача Илон Мъск, планира да разшири производствената си база в Германия чрез проекти за изграждане на железопътно товарно депо и складови съоръжения. Очаква се тези съоръжения да й помогнат да избегне зависимостта си от други доставчици, посочват експерти.

Местните жители през февруари гласуваха против планираното разширяване на фабриката. "Тесла" и местните власти обаче не се отказват от него, тъй като вотът няма задължителен характер, посочва Си Ен Би Си.