Екоактивисти превърнаха символично ТЕЦ „Република“ в Перник в „музей“

В града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа

Новини
08:08 - 14 Октомври 2019
1379
Екоактивисти превърнаха символично ТЕЦ „Република“ в Перник в „музей“

Екоактивисти превърнаха символично ТЕЦ „Република“ в Перник в "музей”, съобщи БНР.

Демонстрацията се състоя в Перник, защото в града се намира най-старата функционираща въглищна централа в България и в Европа, обясниха от „Грийнпийс” България. От екоорганизацията настояха да започне широк обществен дебат за бъдещето на енергийната система на България, иницииран от министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда.

„Вярваме, че България може да се откаже от въглищата, като едновременно с това може да отдаде необходимото уважение на тази индустрия, изиграла толкова сериозна роля за развитието през 20 век. България е единствената държава в Европа, в която разговорът за енергийна трансформация все още не е започнал и е време това да се промени,“ заяви Десислава Микова – координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.

Тя допълни, че възможност за такъв дебат и за конкретна финансова подкрепа дава Платформата за въглищни региони в преход на Европейската комисия. България е единствената държава в ЕС, която все още не е част от тази платформа, каза Микова.

В демонстрацията в Перник се включиха 20 активисти от България, Румъния, Хърватия и Унгария, които се застъпиха за правото на чист въздух и за справедлив преход отвъд въглищата.

В Стара Загора завчера премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще подкрепя централите на въглища, но това ще е до време.

"Но вредните емисии и цените им стават такива вече, че след 10 години, 15, ще е много скъп лукс това гориво", каза министър-председателят.