Екокатастрофа: Изгорялата територия в Сибир е колкото Гърция (ГАЛЕРИЯ)

Новини
17:30 - 06 Август 2019
8436
Екокатастрофа: Изгорялата територия в Сибир е колкото Гърция (ГАЛЕРИЯ)

Няма нужда "Грийнпийс" да обявява случващото се в Сибир за екологична катастрофа, за да осъзнае човек, че когато горят "белите дробове" на Северното полукълбо, това е екологична катастрофа не само за Русия, но и за целия свят. Учени и статистици споделиха, че близо 85% от растенията и животните, населяващи Сибир, са унищожени от пожара. Цифрите са стряскащи. Според еколози изгорялата територия вече е колкото тази на Гърция.

В неделя руското Министерство на отбраната заяви, че военновъздушните сили са потушили 753 000 хектара горски пожари в Сибир за четири дни, докато природозащитниците описват огъня, който бушува в региона, като екологична катастрофа.


В неделя военнотранспортният самолет Ил-76 е извършил общо 24 мисии, а над горите са били излети 1 008 тона вода. Освен това хеликоптерите Ми-8 са извършили 37 полета и разпръснали още 6500 тона вода.

Унищожено биоразнообразие и вековни кедри - неща, които не се възстановяват толкова лесно. Отделените огромни количества въглероден диоксид в атмосферата, със сигурност ще засилят глобалното затопляне неимоверно много.


Сумарно взето през юли са изгорели около 9,4 милиона акра гори в Сибир и Аляска. Димът от пожарите там е покрил леда в Гренландия със сажди, което заедно с горещата вълна от Европа е допринесло за още по-бързото му топене.

Само за един ден са се стопили 11 милиарда тона лед и общо 197 милиарда тона за целия месец юли.


В същото време дъждовните гори на Амазония, най-важните за екологичното равновесие на Земята, биват изсичани с невероятна скорост. Това означава изчезването на три футболни игрища в минута, представяте ли си!


Ако това продължи, в скоро време процесът ще бъде необратим и дъждовните джунгли ще се превърнат в савани, което допълнително ще допринесе за глобалното затопляне.

Всички тези факти ни показват, че сме свидетели не просто на екологична катастрофа, ами на истински апокалипсис, причинен от нас, хората.

"Време е да се осъзнаем и да променим нещата, докато не е прекалено късно!", призовават еколози.

Според изчисленията на Организацията за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации, Русия притежава 20,4% от горите в света, или повече от осем милиона квадратни километра горска площ. А от тях само 30 хиляди квадратни километра в момента страдат от пожари. Затова не бива сляпо да приемаме с вяра твърденията, че Русия ще загуби огромните си гори през следващите години, твърдят в същото време руски медии.


Ситуацията с горските пожари наистина е сложна, но няма място да се говори за катастрофа, особено ако сравним с това, което се случва в чужбина. В условията на неочаквано сложна година хиляди спасители, военни и доброволци правят всичко, за да предотвратят появата на пожари в райони, които са гъсто населени и, ако е възможно, да премахнат последиците от изгарянето на горите.