Шамани гасят огъня в Сибир

Доналд Тръмп предложи помощ, Путин е съгласен, „ако е необходимо”

Русия
01:19 - 02 Август 2019
4699
Шамани гасят огъня в Сибир

Повече от 40 шамани от цяла Русия планират да се съберат в неделя и да извършат ритуали за дъжд, докато не завали, заради стихийните пожари в Сибир, заели площ по-голяма от Белгия.

С биене на дайрета и изпълнение на обредни танци те започнаха да викат висшите сили още от четвъртък. Сибирският шаман и етнограф Тимофей Молданов призова в петък, на Илинден, да бъдат извикани духове и да се направи жертвоприношение, за да “спасим нашите гори”.

Бедствено положение е обявено в цялата Сибирска област заради бушуващия огън. Президентът Владимир Путин прати армията на помощ на пожарникарите, съобщи ТАСС. Огнената стихия се разпростря на площ от 30 000 кв. км, колкото Белгия, а димът стигна до Северна Америка.

Доналд Тръмп звънна на руския си колега и му предложи помощ. Путин благодари на президента на САЩ за „внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепата” и каза, че ако е необходимо, Русия ще се възползва.

Президентът оценява предложението на Тръмп за помощ в борбата с пожарите като залог за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия, обяви Кремъл.

Предизвикани от сухи гръмотевични бури и необичайни горещини от 30°, пожарите се разпространяват от силни ветрове и засягат съседни региони, обясни федералната агенция по горите. Премиерът Дмитрий Медведев пък каза, че е поискал проверка дали пожарите не са умишлени за прикритие на незаконно събиране на дървесина. Той пристигна в района на Красноярск и успокои на живо по телевизията, че пожарите не представляват “непосредствена опасност” за населението.

Интерфакс предаде, че 2700 огнеборци са разположени на място, а в пет региона е обявено извънредно положение.

Димът от пожарите достигна Монголия и Аляска. Възможно е черните облаци да се смесят с дима от местните пожари в Северна Америка и силно да намалят видимостта в крайбрежните части на Западна Канада.

Неправителствената организация “Грийнпийс” твърди, че 12 млн. хектара гори вече са изпепелени тази година - повече от площта на Португалия, или Словакия и Хърватия, взети заедно.

Руското министерство на отбраната обяви, че изпраща два самолета и два хеликоптера цистерни в района на Красноярск, един от най-засегнатите региони, където близо 800 пожарникари участват в гасенето. Самолетите ще изливат вода най-малко 20 пъти на ден, уточниха властите.