Екоминистърът Юлиян Попов е в Русе заради сигналите за мръсен въздух

Пред него граждани и администрация настояха да се спре замърсяването

Общество
18:21 - 09 Януари 2024
1561
Екоминистърът Юлиян Попов е в Русе заради сигналите за мръсен въздух

В Русе проблемът с мръсния въздух е от 10 години. В града хората ежедневно съобщават за неприятни миризми на бакелит, химия и ацетон, характерни за района.

За 2023-та са постъпили над 1700 сигнала, като рекорд бележи месец септември, когато подадените сигнали са 667.

От началото на отоплителния сезон превишение на нормите за фини прахови частици е имало 27 пъти.

Екоминистърът Юлиян Попов се запозна на място с проблема. Пред него граждани и администрация настояха да се спре замърсяването и да се предприемат законодателни промени.

Русенци искат обстоен анализ на въздуха, който дишат.

"За да може да се знае какви са замърсителите, да се знае с какви уреди евентуално могат да се търсят", заяви председателят на Екологично сдружение "Дишай Русе" Ростислав Кандиларов.

Министър Юлиян Попов обясни, че е създадена работна група, която до края на февруари трябва да излезе с предложение за законови промени по отношение на регулирането на миризмите от промишлени производства. Но призна, че е трудно, защото в Европейския съюз няма утвърдена нормативна уредба.

"Опитът на тези 28 държави ще го проучим. Всичко, което зависи от нас го правим", каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

На срещата стана ясно, че в завода, смятан за един от основните замърсители на въздуха в Русе, инсталираните преди 5 години биофилтри продължават да не работят. Според един от проектантите, при изпълнението им са направени икономии на материали и те вече са неефективни.

"РДНСК са информирани. От страна на РИОСВ е направено предписание за конкретен срок за въвеждане в експлоатация на биофилтрите - март месец тази година", обясни зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Друг от сочените за замърсители завод през декември е глобен с 10 000 лева заради неправомерно заустване на непречистени води в канализацията. Според гражданите глобите и констатациите обаче не решават проблема.