Ексдепутатът Андрей Вълчев: Ако драмите в земеделието се задълбочат, може да катурнат кабинета

У нас
18:25 - 16 Март 2022
8532
Ексдепутатът Андрей Вълчев: Ако драмите в земеделието се задълбочат, може да катурнат кабинета

Земеделският министър Иван Иванов излезе с обезпокояваща информация, че едно от държавните дружества "Сортови семена - Елит" саботира държавното решение за изкупуване на зърното и предизвиква трус в сектора.

Какви са последствията за страната от това? Как е намесена ПП ГЕРБ в случая и възможен ли е изход от създалата се ситуация, Lupa.bg разговаря с бившия депутат от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Андрей Вълчев. Той бе служител в Държавен фонд "Земеделие" няколко години и е фактическият откривател на фалшивите дипломи на някогашната шефка на фонда Калина Илиева, от която тръгна и прозвището "калинки" за висши чиновници в управлението без ценз и опит. Вълчев бе и организационен секретар на Младежкото обединение на БСП. 

- Г-н Вълчев, защо се стига да публично говорене с предмет "саботаж на държавата" от земеделския министър в разгара на криза?

- Безпомощност, липса на реална представа какъв сектор се управлява, може би липса на експертиза и познания в дълбочина на предизвикателствата пред земеделието... Накратко за мен това са причините за, меко казано, неубедително управление на може би най-чувствителния сектор в българската икономика. За съжаление, новото политическо ръководство на министерството предпочете да измисли "враг на Тутраканска селищна система", а не да провежда реални политики в полза на българското земеделие, които с години бяха отлагани. Помните, в мандатите на ГЕРБ като управляващи, реалните протести бяха именно от земеделци, които поставиха открито проблемите - за тях ежедневни. 

- Каква е ролята на дружеството "Сортови семена - Елит" в осигуряването на продоволствената сигурност на страната?

- Никаква. След като лайтмотив на това управление бе думата "анализ", трябваше да се каже на базата на какъв анализ бе решено, че точно това дружество ще получи увеличение на капитала от 1,1 млрд. лв? Когато говорим за прозрачно управление: какви критерии бяха приложени при избора? От дружество с 5 човека персонал какво се очакваше от него като търговско дружество, което има за свой предмет на дейност "селекция, заготовка и съхранение на семена и посадъчен материал, породоразвъдна дейност, търговия с животни, обслужване на селскостопанските производители и населението с технологични решения, торове, препарати и други стоки..." Къде виждате търговия, внос, износ, съхранение?

Абсурдно е обявеното от министъра, че дружеството саботира осигуряването на продоволствената сигурност на държавата! Искам да подчертая: става въпрос за дружество с 5 човека персонал, което няма складове, няма капацитет. 

Внимателно се запознах със стенограмата от заседанието на 9 март на МС, Решение № 143 и постановление № 29 от 10 март 2022 г. - толкова много грижа за народа, толкова страшни икономически кръгове срещу властта, толкова смели министри, а накрая едно дружество с 5 човека персонал и без никакъв ресурс саботира храбрите държавнически грижи на управляващите... Освен това, забележете, няма одобрени правила, не е разписана процедура, а става въпрос за 1 100 000 000 лв!?! Не е сериозно!

- Доколко е резонно обвинението, че ГЕРБ стои зад тази атака? Управителният съвет на дружеството е избран едва преди година с мандат за следващите 3...

- Поставяте ме в неудобната ситуация, след като от 2009 г. съм последователен в критиката си към ГЕРБ, днес да заявя, че са силно надценени техните възможности в този казус.

С незначителни промени този УС е от 2009 г. в дружеството. При обсъждане и гласуване на сумата от 1 100 000 000 лв отново това е същият състав на УС. Какво се промени за една седмица, та вече има изявления за саботаж?

Защо се гласуват такива суми, ако се няма доверие на представителите на държавата в това дружество и защо не са сменени, защо не са дадени на прокурор, защо не са подведени под съдебна отговорност, ако са нарушили закона?

Лично аз имам огромни съмнения, че точно ПП ГЕРБ са дали устно нареждане да не се допуска износ на пшеница, царевца и слънчоглед или да се извършват неколкократни проверки на митническите власти - това предизвиква сериозни закъснения, съответно глоби за нашите търговци и земеделски стопани, които изнасят и се причинява имиджова щета на български субекти (търговци и/или производители/ като коректен и надежден износител.

Да не би случайно някой зам.-министър, който публично е заявил, че мечтае за монопол в пазарни условия, да се е опитвал да оказва давление и да се сключват брокерски договори с определени брокери - вече имаше публично изразени съмнения от бивш земеделски министър?

Наистина ли се очаква едно от близо 500-те дружества под шапката на министерството с ръководство със скромен или никакъв професионален опит и експертиза в търговията със зърно да плати, без да се проведат никакви процедури за съхранение на закупените количество. При най-приятелски цени от 5 лв/тон на месец за съхранение при заявени за покупка 1,5 милиона тона, става въпрос за близо 100 000 000 лв само за съхранение. Е, да си го кажем честно: няма да се учудя със своите действия просто УС на "Сортови семена-Елит" да отказва да влезе в затвора.

Интересно, защо не е използван опитът и логистиката, които са натрупани в Държавна агенция "Държавен резерв и военно временни запаси", които за 2022 г. са пларнирали да подменят едва малко над 5 600 тона пшеница? Защо в първоначалните изявления на властта ставаше въпрос само за Софийската стокова борса - мисля че в Русе и Пловдив също имаше? Защо се реши, че ще се търгуват лотове по 10 000 тона и някой има ли представи кои са тези "патриотично настроени земеделци", които били склонни да продават на цени под пазарните?

Всъщност, този казус е поредно доказателство, че е необходима промяна в прокуратурата - при толкова скандални въпроси за разходването на огромен публичен ресурс, при толкова публично изразени съмнения, мисля че бе редно вече да се образува проверка.

- Очаквате ли зърнена криза?

- Не, въпреки изказаната грижа за сектора от премиер, министри, не, не очаквам. С действията си властта наистина повдига въпроси, като този - дали осъзнава, че предизвиква изкуствен хаос в сектора на фона на множество кризи, които се развиват в нашата страна? Но при положение, че в България, в този момент, броени месеци преди нова реколта, има в пъти повече земеделска продукция, дай, Боже, да има наистина добра реколта от около 7 милиона тона, наистина не е разумно да се очаква криза в доставките.

Очертава се с предходен остатък държавата ни да има поне 8 милиона тона пшеница с високо качество при годишно потребление от около 1,5 -1,7 милиона тона (за семена, за фураж, за индустриална употреба и разбира се за консумация). Данните са от дирекция "Анализ и стратегическо планиране" в самото министерство и е добре политическото ръководство да започне да чете с разбиране собствените си документи.

Затова за мен не е прав премиерът Кирил Петков, когато пита защо ни е резерв, ако хлябът е 10 лв - резервът е да обезпечи, че ще има хляб!

Покупателната способност на населението е вече работа на изпълнителната и законодателната власт, които изготвят и реализират адекватни политики. Но, важно е: Наистина е неизбежно повишаването на себестойността на земеделската продукция заради повишени цени на горивата, на торовете, което води до повишаване на цената на продукцията за крайния потребител. И тук идва ролята на държавата, която трябва да подкрепя своите граждани и техните доходи, а не да генерира изкуствени кризи за целите на пиара. Зърнопроизводството е традиционно с висок потенциал за износ, а отсъствието от пазара на Русия и Украйна, които имат пазарен дял, според различни оценки между 27% - 30%, е само предпоставка за добри доходи на българските земеделци, с които да покрият непредвидените разходи, неизбежно надвиснали над тях. 

- Какви са вариантите пред България да се справи с минимални щети в ситуация на санкции, наложени спрямо Русия, война в Украйна и административни разногласия у нас?

- Според мен са възможни много варианти, но само когато държавниците ни започнат да ръководят своите действия и отстояват позиции на база националните ни интереси. За съжаление, по-скоро се наблюдава едно наистина пошло състезание, как по-бързо политическият елит да "блесне" пред строя, вместо да се мисли за българските национални интереси.

Войната в Украйна е огромна трагедия, както за Украйна, така и за Русия, за мен и за цялото съвременно човечество, което допусна в XXI век да се води военен конфликт. В тази ситуация България няма право да допуска управление, което не е в интерес на българските граждани, което не е прозрачно и почтено, което не отчита реалните рискове, а с поведението си, дори генерира допълнително напрежение при толкова много кризи.

- Кой владее сектор "Земеделие"?

- За съжаление, освен няколко знакови политически назначения, чисто административно промяна в сектора няма. По-тревожното е, че стават все повече информациите, че се връщат в него хора, които са били символ на всички лоши практики от управленията на ГЕРБ. 

- Може ли задълбочаване на проблемите в него да преобърне лодката на целия кабинет?

- Да, може. Лично аз се надявах това правителство да успее, но със съжаление забелязвам, че бързо пое "райски газ" и се откъсна от истинските проблеми на българските граждани. В този смисъл, за мен по-важно е да не се обърне лодката на Родината ни в този океан от проблеми, а това правителство нито е първото, нито е последното, което е разочаровало със своите действия и само е обърнало лодката си.