Eксперт: Епидемията може да продължи до следващата пролет

Английските учени са разработили различни сценарии и този е най-лошият

Топ
21:51 - 17 Март 2020
3686
Eксперт: Епидемията може да продължи до следващата пролет

Епидемията от коронавирус може да продължи във Великобритания до следващата пролет, като бъдат заразени около 80% от живеещите на Острова, а близо 8 млн. души да е необходимо да се лекуват в болница. Това се казва в документ на британската здравна агенция, стигнал до медиите, след като все повече експерти започнаха да критикуват меките мерки, прилагани от правителството в Лондон за справяне с COVID-19.

Английските учени са разработили различни сценарии и този е най-лошият. Затова предложението им е поетапно да се въвеждат мерки, а не драстично, както го правят други държави. Очакваме разпространението на вируса да намалее през лятото и да се засили отново през ноември, казва пред “Гардиън” проф. Пол Хънтър, експерт епидемиолог.

Правителството на Борис Джонсън бе остро критикувано, че не действа радикално за справяне с вируса и не обяснява каква е стратегията му. Това стана, след като се появиха информации, че ще позволи на вируса да премине през цялото население, създавайки стаден имунитет, но с много по-забавена скорост, така че най-нуждаещите се да получат медицинска помощ и здравните служби да не бъдат претоварени от броя на заболелите.

Вчера пред Даунинг Стрийт 10 се появиха и първите протестиращи срещу водената от кабинета политика за справяне с COVID-19., а над половин милион се подписаха под петиция с искане английските училища и университети да бъдат затворени. Представител на протестиращите каза, че не желае Великобритания да се превръща в опитно свинче на останалия свят, върху което се тестват стратегии.

Главният научен съветник на правителството сър Патрик Валанс и главният медицински експерт проф. Крис Уити обаче смятат, че е твърде рано да се налагат строги ограничения, тъй като епидемията е в началото и може да се наложи да останат с месеци. Да се появи умора от самоизолация и хората да напуснат домовете си точно когато заразата е в разгара си. Компютърни симулации са показали, че пик се очаква след 10-14 седмици. Затова техните предложения са на този етап само заразените и техните семейства да се самоизолират, както и хората над 70 г. и със здравни проблеми.

Заради засилващите се критики, че решават съдбата на милиони хора тайно, двамата учени и премиерът дадоха съвместна пресконференция. Те обещаха вече да има всекидневни брифинги за предприеманите от кризисния щаб мерки. Очаква се да бъде прието законодателство, което да позволи задържането на хора и глоби до 1000 паунда, ако нарушават определената карантина.

Въпреки че във Великобритания няма извънредно положение и нищо не е затворено, летищата и гарите в Лондон са необичайно пусти. Причината е, че все повече хора доброволно се самоизолират и работят от вкъщи.