Експерт пред Lupa.bg: Американски, сръбски и руски агенти работят у нас за Северна Македония

У нас
17:29 - 19 Май 2021
14524
Експерт пред Lupa.bg: Американски, сръбски и руски агенти работят у нас за Северна Македония

Докладът на ДАНС, публикуван в медиите, не съдържа нищо ново по отношение на Северна Македония. Това показва, че нашите служби преливат от пусто в празно и и затова нямаме реални успехи. Ситуацията по отношение на Скопие от 30 г. е непроменена. Кого убеждаваме?! Това заяви пред Lupa.bg доц. Спас Ташев от БАН по отношение на твърденията на Националната служба за сигурност, че у нас действат чужди агенти, които работят в полза на Северна Македония.  

„Докато в Скопие има традиции да си преследват своите цели, ние тъпчем на едно място. Често пъти губим завоювани позиции – при 45-то Народно събрание активисти на две от новопоявилите се партии направиха изказвания, които представляват отстъпление от приетата преди това консенсусна позиция на политическите сили и в крайна сметка представлява отстъпление от българския национален интерес. Що се отнася до твърдението, че у нас действат агенти, които работят в полза на Скопие, няколко такива групи могат да бъдат идентифицирани.

По линия на „Републиканци за България“ се прокарва американската позиция. В същото време някои лица, които се представят като българи от Македония и пребивават на наша територия, лансират официалната позицията на Скопие. Има и руски агенти, но те също не са от днес. Освен тях се оформя и друга група, която прокарва интересите на други балкански държави. В целия този сложен пъзел странно е единствено единомислието на Москва и Вашингтон, които са в геополитически сблъсък, но имат една и съща официална позиция по отношение на Северна Македония. Очевидно е, че някой у нас не си е свършил работата. Именно затова направихме запитване до новото ръководство на МВнР дали и с какъв документ от страна на предишното правителство са уведомили Държавния департамент на САЩ относно българската позиция за Северна Македония. С Вашингтон сме съюзници и не трябва да се допускат двойни стандарти по отношение на използването на езика на омразата, свободата в медиите или нарушаването на правата на човека. Нашата слабост е, че не отстояваме националния си интерес“, смята Спас Ташев.

По думите му през последните няколко месеца властите в Скопие развиват изключително активна дипломатическа дейност, в която използват и клеветнически твърдения срещу България. От наша страна не се вижда адекватен отговор. Действията на Скопие са тясно свързани с политиката на Белград. Сърбия отдавна развива дейност у нас не само по отношение на македонския въпрос, но и извършва директна сръбска пропаганда в Северозападна България, например в района на Белоградчишко.

„Изпраща свои емисари, които агитират населението, че не е българско, а торлашко“. През последната година пак със съдействието на лица, свързани със Сърбия, България бе изместена от международния проект „Кирило-Методиеви пътеки“ и на нейно място бе включена Северна Македония. Мотивът бе, че страната ни нямала нищо общо със Солунските братя. Ако аз това трябва да кажа на службите тези неща, възниква въпросът къде са те, че не са забелязали този проблем толкова години“, заяви доц. Ташев.