Експерт пред Lupa.bg: Азерският газ у нас ще е само виртуален

Актуални новини
15:50 - 24 Ноември 2020
5596
Експерт пред Lupa.bg: Азерският газ у нас ще е само виртуален

След като преди седмица премиерът Бойко Борисов се похвали, че от 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата ни за диверсификация ще се сбъдне, днес експертите опровергаха този негов оптимизъм. 

„Физически азерски газ в България няма как да дойде - с изключение на възможността да дойде през Турция. Говоря за физически количества газ”, заяви пред Lupa.bg Христо Казанджиев от Български енергиен и минен форум. 

Според него обаче това е малко вероятно да се случи. Експертът беше категоричен, че няма как по тръбата между България и Гърция да потече газ, докато има транзит по този газопровод. 

„Той действително е реверсивен, но газ от Гърция за България може да дойде, само и единствено ако транзитът на руски природен газ през България бъде прекратен и започне да се доставя газ от Азербайджан с обратен реверс”, обясни Казанджиев.

Той обаче предположи, че правителството замисля нещо съвсем друго.

„Най-вероятно това, за което Борисов говори, ще бъде виртуална доставка чрез суапова сделка – т.е. азерският газ, който е за България, го даваме на Русия някъде в Гърция или извън Гърция, а Русия ще даде газ, който ще го водят азерски”, просто обясни схемата Христо Казанджиев.  

„Азерският газ ще го заменят с руски, като му сложат етикета азерски, това е”, вметна още той.

Междувременно Lupa.bg научи, че заради епидемията от коронавирус откриването на "Балкански поток" най-вероятно ще бъде отложено за началото на следващата година. Иначе тръбите били положени и вече се заривали, дори започвали изпитанията. Няколко участъка даже вече се сдобили с акт 15. В същото време компресорната станция при с. Расово тепърва се изграждала.