Експерт пред Lupa.bg: Спокойно! Това лято ще се пътува на воля!

Любопитно
13:17 - 25 Февруари 2021
4994
Експерт пред Lupa.bg: Спокойно! Това лято ще се пътува на воля!

"Туризмът тръгва! Очакваме добра година, с множество пътувания от страна на българите, а и на чужденците", обяви пред Lupa.bg Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.  

Имаме пълна готовност от страна на туроператорските фирми да започнат работа, още повече имаме все по-ясни политически решения по отношение на либерализиране на пътуванията, добави той.

По думите му пътуванията на българия в България и чужбина това лято ще бележат голям скок. Спрямо миналата година очакваме скок на пътуванията с около 140%. Нещо повече, по наши данни лятото ще е по-добро и от лятото на 2019 г., като пътуванията сега ще са с 13% от от тогава, каза Драганов.

Той сподели, че когато онзи ден Борис Джонсън обяви, че ще либерализират пътуванията на англичани в чужбина, само  за няколко часа записванията за лятото са се качили с 500%. Англичаните почиват най-вече Испания, Гърция, Турция и България.

По отношение на ваксините експертът обяви, че те ще са конкурентно предимство за работещите в сектора. Всеки хотел и всеки ресторант ще използва като предимство факта, че персонала е ваксиниран. Очаквам, че и при пътуванията, и при персонала ваксината ще е водеща, добави той. 

Миналата година заради положението хората предпочитаха да почиват в България и то в къщи и семейни хотели. Този тип места за настаняване бяха пълни. Проблемът през 2020 г. беше при големите хотели, които преди разчитаха на нискобюджетни туристи, сподели Драганов. 

По думите му през миналата година родният туризъм е загубил около 6 млрд. лева следствие на пандемията.