Експерт пред Lupa.bg: Тръбопроводът в Перник още ще аварира

Общество
16:00 - 24 Април 2020
3512
Експерт пред Lupa.bg: Тръбопроводът в Перник още ще аварира

Новият тръбопровод в Перник, за който бяха похарчени 27 млн. лв., ще продължи да аварира. Положението ще стане страшно с идването на зимата. За това предупреди пред Lupa.bg  хидроекспертът Иван Иванов.

„Положението с тръбопровода е неспасяемо. Не беше спазена процедурата по полагането на тръбите. Метал не трябва изобщо да ги опира. Едно одраскване води до пукнатина. Проблемът започна с разтоварването. Не могат да ги полагат, хващайки ги по средата, а от двете страни, иначе провисват. Трябваше над изкопа да се отведе подпочвената вода, а това не се направи. Връзките не са качествени. Не се каза коя лаборатория е взела проби за фракциите”, посочи недостатъците на работниците експертът.

„Преди да се положат тръбите, трябваше да се направи геоложко проучване на трасето. Така щеше адекватно да се укрепи и да се изберат материалите”, изброи още грешки Иван Иванов.

Проблемите с тръбопровода проличаха още преди да бъде пуснато съоръжението в експлоатация. Тогава то аварира два пъти за три дни. За Великден местните отново останаха без вода и управителят на ВиК-то в Перник Борислав Иванов се оправда със старата мрежа на града.