Експерт: Вкара се клин между лекар и пациент - това е най-страшното

Здравната система е поставена под стрес, смята проф. Григор Горчев от болница "Света Марина"

Здраве
14:03 - 18 Декември 2019
2992
Експерт: Вкара се клин между лекар и пациент - това е най-страшното

В Западна Европа никога не се позволява да се вкара клин между пациента и лекаря. Това, което се случва тук сега, е най-страшното. Както се вкарва клин и между лекарите и сестрите, е изкуствено създадено. А особено страшно е ако това се политизира. Намеси ли се политиката в здравеопазването и медицината, това е катастрофа. Това заяви в ефира на БНТ проф. Григор Горчев, управител на болница "Света Марина" в Плевен по повод последните трусове в системата. 

Неприемливо е да се делят болниците на частни и държавни. Пациентът не го интересува в каква болница отива, важно е да му се реши проблема, подчерта специалистът.

Според него на държавно ниво е проблем, че не се повдига въпроса за качеството на здравеопазването, а всички говорят само за пари.

Дошло е времето, когато трябва да говорим за квалификация, за качествена високо-технологична здравна услуга. Разберете, медицината е нещо много скъпо, подчерта проф. Горчев.

По думите му, разразилите се в последните дни скандали са дребнотемие.

"Здравеопазването е високотехнологичен продукт, който е много скъп и това трябва да се осъзнае. Не може да се връщаме 30 години назад и да има пак тежка уравниловка – всеки да получава едно и също без значение дали работи или не. Това няма как да стане", каза проф. Горчев по отношение на исканията на протестиращите медицински сестри.

Той видя като проблем и разделението между медсестрите, като припомни, че лекарите не подкрепят протестиращите здравни работници.

Създава се изкуствен проблем между лекари и сестри, а това е много голям проблем, защото нашата работа е екипна", обясни проф. Горчев.

Той подчерта, че доверието лекар и пациент е категорично разклатено.

По отношение за обвиненията за нерегламентирано доплащане в болниците, той заяви, че доплащането е нещо съществено и нужно в лечебните заведения. „Не се говори за доплащане за лекарства, което е много по-съществено, а се говори за доплащане в болниците. При високите технологии няма как да няма доплащане. Продуктите, консумативите са на същите цени, на които ги продават в Западна Европа – Касата няма как да ги поема. Ако една пътека струва Х пари, Касата може да поеме 80%, останалите 20% са доплащане от пациента. Трябва да има обаче ясни критерии, държавна регулация кое как да се доплаща. Държавата трябва да бъде регулатор на доплащанията, но без тях не може“, каза проф. Горчев.

По думите му в момента системата е поставена под стрес. „Тя е в постоянен стрес и на нея не й е нужен този допълнителен стрес. Трябва да се даде време на системата да се успокои, защото се правят стъпки по отношение на стабилизирането й. Трябва да се даде време на МЗ, на НЗОК по промяната на финансирането на системата, което е наложително да се случи. „Трябва да се промени самата система на финансиране. Реформата ще бъде много непопулярна, ще има една-две години на непопулярни мерки, но това трябва да се случи. Правилният модел е НЗОК да има конкуренция. Трябва да има втори стълб. Трябва да има финансова зависимост на пациента от услугата. Трябва да се увеличи и здравната вноска“, категорично заяви проф. Григор Горчев.