Експерти на ООН призоваха всички страни да признаят Палестина

Свят
15:32 - 03 Юни 2024
1586
Експерти на ООН призоваха всички страни да признаят Палестина

Експерти на ООН призоваха всички страни да признаят палестинската държава, за да се гарантира мирът в Близкия изток, съобщава "Ройтерс".

Призивът дойде по-малко от седмица след като Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха Палестина, с което предизвикаха гнева на Израел, който изпада във все по-голяма изолация след близо осем месеца война в Газа.

Експертите, сред които и специалният докладчик на ООН за положението с човешките права в палестинските територии, заявиха, че признаването на палестинска държава е важно признание за правата на палестинския народ и неговата борба за свобода и независимост.

"Това е предварително условие за траен мир в Палестина и в целия Близък изток - като се започне с незабавното обявяване на примирие в Газа и без допълнителни военни нахлувания в Рафах", посочиха те.

"Решението за две държави остава единственият международно договорен път към мир и сигурност както за Палестина, така и за Израел и изход от поредицата цикли на насилие и негодувание".

Испания, Ирландия и Норвегия заявиха, че с признаването на палестинската държава се стремят да ускорят усилията за прекратяване на огъня във войната на Израел с "Хамас" в Газа.

Трите страни се надяват тяхното решение да насърчи и други държави от Европейския съюз да последват примера им. По-късно парламентът на Дания отхвърли предложението за признаване на палестинска държава.

Израел многократно е осъждал действията за признаване на Палестина и твърди, че те подкрепят "Хамас" - войнстващата групировка, извършила смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври, която предизвика израелската офанзива в ивицата Газа.

Конфликтът причини смъртта на над 36 000 палестинци. Израел твърди, че при атаката - най-тежката в неговата 75-годишна история, са били убити 1200 души, а над 250 са взети за заложници.