Експерти: ПП говори за законен незаконен кеш и това се приема нормално

Валерия Велева и Георги Лозанов анализираха ситуацията преди изборите

Новини
17:01 - 25 Май 2024
4291
Експерти: ПП говори за законен незаконен кеш и това се приема нормално

Тази седмица се разрази политически скандал в разгара на предизборната кампания. Причина станаха аудио записи, разпространени от сайта „Афера”, за които се коментира, че са от събрание на „Продължаваме Промяната”. Темата коментираха доц. Георги Лозанов и журналистът Валерия Велева в предаването по НОВА.

„Какво чухме тези записи много трудно се разбира, но така или иначе се чуха неща, които „Продължаваме Промяната” не отрекоха. Тоест, че в техен разговор за предизборната кампания през 2023 г., са обсъждали как да попълнят своята партийна каса. Незаконното в тези разговори е, че се говори за законен и незаконен кеш. За кеш в торби – няма значение кой, откъде и как, важното е да има кеш. Цитирам дословно Кирил Петков. Асен Василев, който е бъдещ финансов министър, казва: „имаме кеш в торби”. Това е скандалното в тези записи”, заяви журналистът.

Според Валерия Велева до момента, в който записите са били само в публичното пространство, е било възможно да се говори за компромат. „В момента, в който те си го качиха на тяхната страница във Facebook, то вече става документ от тази предизборна кампания”, допълни тя.

По думите на доц. Лозанов качването на записите от партията е било странно. „Явно „Продължаваме Промяната” търсят някакво послание през това, че не се притесняват от съдържанието на тези записи и не чувстват, че носят някаква вина”, допълни той.

„Ако някой даваше публичност на тези записи и ги вкарваше в употреба, с цел да преследва определени нарушения на закона, то тогава би трябвало да го направи в момента, в който са получени. Преди една или две години, когато е било. В момента, в който ги задържа това е съучастие в престъпление”, заяви доц. Лозанов.

„Струва ми се, че има тенденция, която започна още с края на „сглобката”. Коалицията на ПП и ДБ да бъде силно маргинализирана”, посочи доц. Лозанов.