Експерти пред Lupa.bg: Образованите жени по-често ги бият вкъщи

У нас
17:48 - 26 Февруари 2021
2750
Експерти пред Lupa.bg: Образованите жени по-често ги бият вкъщи

С 150 са нараснали случаите на домашно насилие по време на коронакризата в Пловдив. За миналата година те са били 625. Повечето жертви са жени и деца. Това заявиха пред Lupa.bg от фондация „Джендър алтернативи“.

„При нас търсят помощ високообразовани жени. Мит е, че хората, които нямат  квалификация, са по-често малтретирани. Мъже също стават жертви на тормоз, като те са предимно пенсионери. Деца и внуци често посягат на възрастните хора. Те им вземат пенсиите и ги малтретират. Миналата година имахме случай, в който възрастен човек беше заключен от своя внук с обяснението, че искал да го предпази от коронавируса“, обясниха от фондацията.

„Истанбулската конвенция щеше да помогне да намалеят случаите на домашно насилие. Неприемането й затвори пътя към сериозни законови промени, които да защитават пострадалите. Разчитаме на закон, който е писан от преди 15 г. и два члена от Наказателния кодекс, които са квалифицирани състави на други престъпления. Незначителна е законовата база, която защитава хората от домашно насилие“, обясниха юристи.

Според официалната статистика за периода на извънредното положение случаите на домашно насилие са се увеличили с една трета в някои страни на ЕС. С оглед ръста на домашното насилие, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи призив към правителствата по света да поставят на първо място безопасността на жените при въвеждането на мерки за противодействие на COVID-19.

България, за съжаление, е една от държавите, в които случаите на домашно насилие през първата половина на 2020 г. бележат ръст в сравнение с предходни години. В края на май 2020 г. беше оповестена информация, че от началото на извънредното положение, въведено на 13 март, осем жени са били убити от партньорите си, а на горещите линии за докладване на насилие и търсене на помощ са получени значително повече сигнали. У нас обаче броят и капацитетът на кризисните центрове продължава да е обезпокоително малък. Освен това в България все още липсва механизъм за систематично събиране и анализ на статистически данни за случаи на насилие над жени, или убийства.

Специалният докладчик на ООН д-р Дубравка Шимонович призова България спешно да предприеме мерки за обезпечаване на достатъчно държавни кризисни центрове и предлаганите от тях услуги, както и за осигуряване на адекватна подкрепа за неправителствените организации, осигуряващи настаняване и грижа за жертвите на насилие.