Експерти предупреждават: Домашната ракия убива с метанол

Общество
17:27 - 16 Август 2024
2003
Експерти предупреждават: Домашната ракия убива с метанол

Домашната ракия, произведена от нелицензирани производители и варена в селски казани може да доведе до смърт консуматори или да ги вкара в токсикологията. За това предупреждават токсиколози, технолози и специалисти в сезона на джибрито.

Това е и времето, в което случаите с отровени с изключително опасния метилов алкохол завишават броя си, отбелязват медици и го сочат за свръхтоксичен елемент, чиято употреба от едва 10 мл. може да доведе до трайна загуба на зрението на консуматора.

“Един от най-големите рискове е може би концентрацията на алкохол в домашната ракия. Тя може да варира значително над позволеното от закона и да бъде много по-висока от тази на търговските продукти. Това увеличава риска от алкохолна интоксикация. Да не говорим, че може да съдържа какви ли не други токсични съставки.” Това заяви за “Труд” Йордан Чорбаджиев, председател на Националната лозаро-винарската камара. Той отбеляза, че в домашната ракия може да се съдържат вредни вещества като фузеловото масло. “То може да предизвика главоболие, гадене и повръщане. Друг сериозен риск е отравянето с метил алкохол. Като председател на Националната лозаро-винарска камара по никакъв начин не мога да толерирам “гаражното производство” на ракия и алкохолни продукти. То не само, че ощетява държавата с милиони левове, но и излага на риск всички консуматори. В предишните две години над 50% беше обемът на нелегалното производство”, отбеляза Чорбаджиев.

“Основни фактори за опасно съдържание в домашната ракия са на първо място неотделянето на костилките, както и оставяне на изгнили плодове. Това е основна предпоставка за наличието на метанол в ракията”, категорична е инж. Галя Михайлова, ръководител на Изпитвателната лаборатория към Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки. “Основна грешка на хората е, че си оставят материала да се развали, т. е алкохолът да премине в оцетна киселина. А ако плодовете ферментират заедно с костилките и тази смес се държи дълго време преди да се дестилира, се отделя циановодородната киселина. Естерите като етилацетат пък са по-вредни и от метанола. Неведнъж в лабораторията са постъпвали проби на домашна ракия с рекордните 20 000 г./хл естери, които превръщат питието в отрова”, заяви експертът.
Пояснява, че ако джибрито мирише на оцет значи, че е тръгнало да се разваля. “Когато има повече алдехиди миризмата е на ацетон, а когато има повече естери мирише остро и на кисело”, пояснява специалистът.