ЕКСПРЕСНО: Лотариите стават държавни до 20 февруари

В закона няма преходен период за отнемане на лицензите, коментира Менда Стоянова

Икономика
16:22 - 06 Февруари 2020
2345
ЕКСПРЕСНО: Лотариите стават държавни до 20 февруари

Лотариите на Васил Божков стават държавни до 20 февруари! Отнемането на лицензите на частни оператори на моментни лотарийни игри ще стане автоматично, без преходен период, още с влизането в сила на поправките на Закона за хазарта.

Такъв текст записаха депутатите от бюджетната комисия, приемайки днес на второ четене поправките в закона. Те бяха гласувани с 12 гласа "за" и 6 "против", като против гласуваха само представителите на БСП в комисията. 

"В закона няма преходен период за отнемане на лицензите. Българският спортен тотализатор (БСТ) ще може да огранизира моментни лотарийни игри веднага щом поправките влязат в сила - обичайно това става три работни дни след публикуването на поправките в "Държавен вестник", обясни след заседанието на комисията председателят й Менда Стоянова. Днес поправките бяха гласувани на второ четене в комисията и ще влязат в пленарната зала още идната седмица, което означава, че забраната частни фирми да организират лотарийни игри ще е факт до около две седмици, т.е., около 20 февруари. 

Стоянова предупреди присъстващият на заседанието изпълнителен директор на тотализатора Дамян Дамянов, че няма да се позволи билетчета за търкане да се продават във всеки плод-зеленчук. В момента  около една трета от пунктовете на БСТ са на външни контрагенти, които приемат фишове за тотото покрай другите си дейности. 

Комисията отхвърли идеите на БСП да се забрани тотално рекламирането на хазартни игри, включително и тегленето на тиражите и обявяването на печелившите. "В закона и сега има забрана на пряката реклама", каза Менда Стоянова.