Ексслужител на НСО пред Lupa.bg: След Станка Марангозова е бил поръчан политик?

Актуално интервю
13:28 - 22 Май 2020
47436
Ексслужител на НСО пред Lupa.bg: След Станка Марангозова е бил поръчан политик?

В НСО има много лица, които се занимават с дейност, свързана с организираните престъпни групи. В ДАНС и ГДБОП също. Част от тези кръгове са свързани едни с други, независимо че са от различни служби. Това се знае от техните началници. Това заяви в интервю пред Lupa.bg бившият служител на НСО полковник Николай Марков.

- Стана ясно името на служителя на НСО, организирал убийството на бизнесдамата Станка Марангозова. Познавате ли подполковник Борис Иванов?

- Да. Кръгът от лица в службата е малък – става дума за 130 души. Задържането на Борис Иванов показва, че вътрешната система за сигурност на НСО не може да реагира и не може да разобличи подобно престъпно действие. Сами виждате, че отдел Вътрешна сигурност не сработва и дори началникът му чака от другите служби да му кажат какво се случва в неговата.  Другият проблем е, че се прикрива съвсем съзнателно такъв престъпен порок в самата НСО. Това е практика от 25 г.

- Откога е в системата подполковник Иванов?

- Повече от 10 г. Знае се кои са родителите му. Известни са най-вече с това, че имат морални проблеми. Когато има морална уязвеност в едно семейство, то ще произведе същество, което е обществено опасно. В НСО е пълно с такива лица – синове на този или онзи, които са вкарани с парашут. Те нямат военно образование, не са виждали дори пистолет.

Дипломите им са фалшиви. Как според вас придобива офицерски звания човек, който не е ходил войник?! Повечето от служителите на НСО са завършили ВИФ и имат учителска специалност. Дори началниците са физкултурници. Същото е положението и в ДАНС – всеки върши нещо, което генерира пари за някакво лоби. Службите у нас не носят демократичен дух, не са реформирани. В тях работят  старите хора, дори шефовете са от миналото,  с принадлежност към ДС.  

- Вероятно подполковник Иванов се е занимавал и с други престъпления.

- В НСО има много лица, които се занимават с всякаква дейност, свързана с организираните престъпни групи. В ДАНС е същото, в ГДБОП – също. Част от тези кръгове са свързани едни с други, независимо че са от различни служби. Имаше арестувани служители, които прехвърлят акцизни стоки през граница. Това са различни направления на действия на ОПГ, в които има служители на службите.  Генералите и началниците на службите много добре знаят за това. Но такива ударни бригади са необходими явно на политическо ниво, които да вършат определени дела не само срещу бизнесмени.

Защо сега излиза наяве, че бившият ви колега изпълнява мокри поръчки?

- Случаят с Марангозова е ясен, няма какво да го коментираме. Предполагам, че бандата е поела нова поръчка, която касае настоящ политик. Вероятно е предотвратено нещо чрез изкарването на светло на тази група. Във всяка такава група има монтирани секретни сътрудници на службите. Много добре се знае всяка група с какво се занимава. Когато се приеме поръчка за нещо, което не е удобно на властта, тогава се изкарват на светло, иначе се държат на тъмно. Това говори за уязвена държавност.

ВИЗИТКА:

Николай Марков е роден през 1970 година. Завършва военното училище във Велико Търново, а след това и право. Започва работа в Националната служба за охрана през 1993 г. Напуска системата през 2007 г. след скандал с тогавашния президент Георги Първанов.