Екстремисти убиха 23 войници в Нигер

Свят
11:44 - 22 Март 2024
1027
Екстремисти убиха 23 войници в Нигер

Екстремисти убиха най-малко 23 нигерски войници и раниха други 17 при атака в северозападната част на страната, съобщава "Ройтерс".

По информация на Министерството на отбраната над 100 въоръжени мъже с мотоциклети и други превозни средства са използвали импровизирани взривни устройства и самоубийствени бомби, за да нападнат военната част, която се е връщала от операция в засегнатия от бунтовниците регион Тилабери.

Атаката е извършена между общините Тегуей и Банкиларе. Около 30 нападатели са били ликвидирани.

Нигер е една от няколкото западноафрикански страни, които се борят с ислямистки бунтове, които се разпростряха извън Мали през последните 12 години, причиниха смъртта на хиляди и прогониха милиони хора.

Разочарованието от неспособността на властите да защитят цивилните предизвика военни преврати в Мали, Буркина Фасо и Нигер от 2020 г. насам.

Хунтите, които завзеха властта, прекъснаха връзките си със западните съюзници, подпомагащи местните военни усилия, изгониха френските и други европейски сили и вместо това се обърнаха към Русия.

Миналата седмица хунтата на Нигер отмени с незабавен ефект военно споразумение, което допуска военен и цивилен персонал от Министерството на отбраната на САЩ на нейна територия.