Еквадор е в "състояние на война" с наркокартелите

Свят
08:34 - 11 Януари 2024
1658
Еквадор е в "състояние на война" с наркокартелите

Еквадор се озова в "състояние на война" в сряда за трети пореден ден, след като наркокартелите започнаха брутална кампания от отвличания и нападения в отговор на правителствените мерки срещу незаконната им дейност, предаде АФП.

Стотици военни патрулират в столицата Кито, в която жителите са обхванати от страна заради ръста на насилието, довело до тревога и в чужбина.

Малката южноамериканска държава бе обхваната от криза след години на нарастващ контрол на транснационални картели, които използват пристанищата да транспортират кокаин към САЩ и Европа.

Поредният изблик на насилие бе предизвикан от бягството от затвора на един от най-влиятелните наркобосове в страната – Хосе Адолфо Масиас – по прякор Фито.

В понеделник президентът Даниел Нобоа обяви извънредно положение и вечерен час, но бандите отвърнаха с обявяване на "война", заплашвайки да убиват цивилни и служители на силите за сигурност.

Те организираха и множество бунтове в затвори, имаше експлозии на публични места и предприеха атаки, в които бяха убити поне 14 души.

Над 100 надзиратели и административен персонал в затвори са взети за заложници.

В пристанищния град Гуаякил маскирани нападатели атакуваха държавна телевизия във вторник и за кратко взеха за заложници журналисти, стреляйки на живо преди пристигането на полицията.

Според местни медии някои от нападателите били 16-годишни.

"Днес не сме в безопасност, всичко може да се случи", казва Луис Чилигано, 53-годишен охранител в Кито, който предпочита да се скрие вместо да се изправи пред "по-добре въоръжените престъпници".

Даниел Нобоа, най-младият президент в историята на Еквадор, избран през есента, обеща да "действа с твърда ръка" срещу престъпните банди, за да постигне "мир".

За целта той предлага "милитаризиране на пристанищата и границите и защита на стратегическите маршрути за износ и търговия". Основният му проект е създаването на национална разузнавателна агенция, която да контролира всички разузнавателни органи, включително и службата за управление на затворите.

Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните затворници, за да се сложи край на масовите убийства, които се извършват в затворите в страната, довели до смъртта на 460 затворници от февруари 2021 г. насам.