Елен на Емил Кюлев препариран в София

Трофеят на банкера-ловец радва посетителите на Природонаучния музей

Нещо за четене
14:53 - 22 Януари 2019
7014
Елен на Емил Кюлев препариран в София

Огромен благороден елен, гръмнат лично от банкера Емил Кюлев, радва посетителите на Природонаучния музей в София, видя LUPA. На табелка на препарирания експонат изрично е указано, че трофеят от балкано-карпатската популация е от личната колекция на Кюлев и е застрелян при излет  по нашите географски ширини. Липсва обаче информация точно къде и кога е убито животното.

Не е тайна, че покойният мултимилионер и собственик на „ДЗИ” бе страстен ловец. За хъса, с който е гърмял по дивеч у нас и по света, преди време разказа 85-годишният варненец Васил Табаков. Старецът е сочен като живата история на ловния бизнес у нас. Вече 40 години той се занимава с организиране на ловни излети за чужденци в България.

Освен у нас, авджията предлага и лов на хималайска белогърда мечка в Русия, гонки на големи вълци с вертолет, на кафяви мечки в Румъния, на диви свине, отстрел на анатолийски овен в Турция и Иран.

Именно с помощта на Васил Табаков обогатяват ловните си колекции Емил Кюлев, руските мултимилионери Павел Сидоров и Генадий Галиперин и крупният немски спортен застраховател Ервин Химелзеер. Оказа се, че Кюлев и Табаков са излизали заедно с пушка на рамо цели 11 пъти. Според варненецът най-паметният лов на покойния банкер се е случил по-малко от 2 седмици преди убийството му през октомври 2005 г.

„Тогава Емил отстреля най-големия си трофей - карпатска кафява мечка в Румъния, който е рекорден и за България. Банкерът я улучи от първия изстрел, от чакало. Той обичаше стационарен лов. Когато се появи мечката, Емил искаше и аз да потвърдя, че това е екземплярът, който очакваме. След 10-15 секунди натисна спусъка. Животното реагира, че е ударено и хукна към гората. Беше на свечеряване и нямаше как да я преследваме заедно с румънските ловни надзиратели. Прибрахме се в ловния дом. Вечерта, като седнахме на разговорка, им казах да търсят мечката край реката.

Обикновено раненият дивеч бяга към водата. И някъде към 11 сутринта се чу изстрел. С него румънците оповестиха, че са намерили мечката. Кюлев вървеше пред мен и често пъти се обръщаше. На моята възраст не можех да поддържам неговото темпо. А той искаше да отидем заедно. Теренът беше много труден, имаше паднали дървета, скали. След 10-15 минути стигнахме до долния ръб на гората. На отсрещната страна на реката мечката беше паднала на 5-6 метра от брега. Камъните във водата бяха хлъзгави и Кюлев се върна и ми подаде ръка, за да премина. Той се намокри до коленете, а аз останах сух. Там намерихме звяра”, спомни си доайенът на ловния туризъм.

48-годишният собственик на „ДЗИ” бе ликвидиран при жесток екшън на кръстовището на столичните булеварди „България” и „Димитър Несторов” на 26 октомври 2005 г. Джипът на мултимилионера наближил пресечката и логично намалил скоростта. Тогава проехтели 12-13 изстрела, като седем куршума пронизали целта. Килърът побягна и оттогава, вече 13 години, остава неизвестен, а престъплението - ненаказано.