Елена Башкирова свири Шуман в зала "България"

Маестро Йоханес Вилднер е диригент на концерта на Софийската филхармония

Култура
11:39 - 17 Март 2021
1682
Елена Башкирова свири Шуман в зала "България"

Елена Башкирова се завръща на сцената на зала "България" на 18 март, за да представи едно от най-красивите произведения за пиано - Концерта за пиано в ла минор на Шуман. На диригентския пулт застава виенчанинът Йоханес Вилднер.

Втората симфония на Менделсон допълва програмата-бижу на Софийската филхармония. Солисти са сопраните Емилия Кирчева и Елена Механджийска и тенорът Михаил Михайлов. В концерта участва и Националният филхармоничен хор.

Елена Башкирова е родена в Москва, в семейството на световноизвестния пианист и клавирен педагог Дмитрий Башкиров, който ни напусна наскоро. Той е учител на младата пианистка в Московската консерватория.

През 1978 г. заедно с тогавашния си съпруг Гидон Кремер тя емигрира от СССР. През 1989-а се омъжва за Даниел Баренбойм и се преселва в Израел. Всеки аспект от творческата дейност на Башкирова - концертни творби, камерна музика, рецитали или музикален съпровод, е еднакво важен, тъй като всеки е проводник на нестихващо вдъхновение в работата й с другите. Тя изследва класическия и романтичния репертоар, както и музиката на XX век.

Пианистката изкара пандемията в дома си в Германия в компанията на съпруга си и своята майка. Споделя, че концертите на живо й липсват и очаква с нетърпение срещата с публиката.

Маестро Йоханес Вилднер е един от най-изявените съвременни австрийски диригенти. Изучавал е дирижиране, цигулка и музикология във Виена и Италия. Дългогодишният му опит с Виенската филхармония и оркестъра на Виенската опера е оставил отличителен отпечатък върху неговия диригентски маниер.

Бил е главен диригент на Пражката и Лайпцигската опера, от 1997-а в продължение на десет години е главен музикален директор на Нов филхармоничен оркестър на Вестфалия (Германия). Между 2010 и 2014 г. е бил главен гост диригент на BBC Concert Orchestra в Лондон. През 2014-а става директор на Австрийския оперен фестивал "Oper Burg Gars"; получава място като професор по дирижиране във Виенския университет за музикално и сценично изкуство. От сезон 2019/2020 е и главен диригент на Sonderjylland Symphony Orchestra в Зондерборг (Дания).