Музикалната академия празнува 100 години

Тържествен концерт с участието на представителните състави поставя началото на честванията

Култура
15:13 - 16 Март 2021
2622
Музикалната академия празнува 100 години

Богата музикална, научна и културна програма, с която ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на една от най-авторитетните музикални академии в България и Европа - Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", бе представена на среща с медиите от ректора на НМА проф. д-р Сава Димитров и неговия екип.

Основната програма започва на 23 май с голям концерт в зала "България" с участието на учебните и представителните състави на академията. Той ще постави началото на фестивала "Софийски музикални седмици". Другите акценти са операта "Любовен еликсир" от Доницети на сцената на Театър "София" (съвместно със Старозагорската опера), няколко тържествени концерта, майсторски класове, както и две големи академични събития - форумът "100 години НМА" и Срещата на ректорите на академии от Източна Европа - през есента, чийто домакин ще бъде проф. д-р Сава Димитров. Част от основната програма е и фотографската изложба "Музикалната памет на България".

Съпътстващата програма "100 години НМА" обхваща над 15 концерта онлайн, както и в концертните зали на самата Музикална акдемия, на сцени на нейните партньори БАН, НДК, Квадрат 500, Театър "София" и в цялата страна. Музиканти и формации на НМА ще вземат участие в престижни фестивали и културни събития, както и в прояви, организирани съвместно с културните институти у нас на Италия, Франция, Швейцария, Чехия, Полша.

Музикални събития ще има и с българските културни институти в чужбина - Рим, Виена, Берлин, Париж, Будапеща, както и в музикални училища в България, Гърция, Сърбия. Съпътстващата програма ще включва  още годишните "Пролетни четения" и издаването на юбилеен сборник. По повод 100-годишнината на НМА ще бъдат издадени юбилейна марка и юбилейна монета. 

НМА "Проф. Панчо Владигеров" е основана на 21 юли 1921 г. Нейни знаменити възпитаници са Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Милчо Левиев, Васил Арнаудов, Николай Гяуров, Тончо Русев, както и едни от най-големите имена в съвременната българска музика. Първият й ректор е композиторът и музикален педагог Димитър Хаджигеоргиев. Днес, 100 години по-късно, в Музикалната академия се изучават 30 специалности в три факултета - Инструментален, Вокален и Теоретико-композиторски и диригентски.