Елена Поптодорова: Решенията на Путин са небалансирани

Актуални новини
19:55 - 27 Февруари 2022
2409
Елена Поптодорова: Решенията на Путин са небалансирани

Бившият посланик на България в САЩ и настоящ вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова разясни позицията на Америка относно военния конфликт в Украйна.

"По темата за войната, която Русия започна в Украйна, тук има политическо единодушие. Създадена е двупартийна комисия в Сената, която одобрява решенията както за финансова помощ, така и за всякакви други действия за подкрепа на Украйна. Последните новини могат да минат в рубриката ядрени новини. Това е някакъв краен опит на Путин да отправя заплахи. Това говори за небалансирани и крайни решения. Можем да ги тълкуваме като слабост, но и като тотална ирационалност", каза Поптодорова с пряко включване от Вашингтон в ефира на Нова Телевизия.

"Икономическите санкции влизат в ход. Общо решение на НАТО е, че няма да има вкарване на жива сила в Украйна. Обсъжда се създаването на зона, забранена за полети над Украйна. Има опасения, че Путин ще премине към кибер заплахи. Разузнавателните агенции на САЩ предупрежадаваха за тези заплахи отдавна. Имаше сниходително отхвърляне, даже лек присмех и подигравка. Оказа се една груба лъжа на Путин за това, че няма да напада Украйна. Американското разузнаване работи в много тясно сътрудничество с европейските разузнавателни агенции. Ако има някакъв ироничен плюс в цялата ситуация, то това е много тясното обединяване от двете страни на Атлантика", добави бившият български посланик в САЩ.