Елена Йончева с поредно невалидно доказателство по аферата "Ало, Банов"

Телефонът с уж оригиналния запис по скандала за Ларгото дори не бил произведен по време на разговора

Крими
13:11 - 30 Юли 2019
6001
Елена Йончева с поредно невалидно доказателство по аферата "Ало, Банов"

Евродепутатката Елена Йончева, която събуди сагата "Ало, Банов съм" по повод ремонта на Ларгото в София и съмненията, че министърът на културата Боил Банов е облагодателствал фирмата-строител, е предоставила на прокуратурата поредно невалидно доказателство по аферата. Новината дойде от новоизбрания шеф на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек. Той обяви, че телефонният апарат, на който се намирал уж оригиналният запис на разговора с Банов, провел се преди 4 години, всъщност изобщо не е бил произведен тогава. 

"Намира се телефон с оригиналния запис за събитие, което се е случило преди 4 г., когато такъв телефон не е бил произведен. Това малко буди съмнение как този “оригинален” запис се е появил в този телефон, който не е бил създаден към момента на записване на разговора? Нека да обясня, че в момента, в който даден запис бъде прехвърлен на друг носител, вече не може да се каже, че е оригинален", коментира обвинителят пред "24 часа". 

В първите си думи след единодушното си избиране начело на Спецпрокуратурата Франтишек каза още, че не смята да прави ревизия на съдебния орган, наследен от настоящия кандидат за главен прокурор Иван Гешев, защото двамата са работили дълги години заедно и имало приемственост и надграждане. По повод номинацията на Гешев, неговият наследник е на мнение, че той е достойна фигура, която трябва да поеме поста обвинител номер 1. 

"Прокурорската работа е такава, това е част от длъжностната ми характеристика - да бъдеш атакуван, очернян, удрян, злепоставян, подиграван и какво ли още не. Това не ме е спирало да си свърша работата. През годините, работейки с г-н Иван Гешев, успях да формирам у себе си увереността, че бих могъл да се справя с този тип работа", коментира Франтишек. 

Попитан за върнатите дела от съда, той обясни, че има няколко причини за такива развои - новата компетентност на поверения му орган, която касае т.нар. висша корупция. "През 2018 г. към нас пристигаха дела от други прокуратури, които, образно казано, се чистят от такъв тип производства. Т.е. прокурор от друга прокуратура е готов да напише обвинителен акт и да го внесе в специализирания съд с цялото си съзнание, че това дело повече няма да се върне при него. Така ние обрахме тези негативи. На практика трябваше да доразследваме, да внесем пак обвинителен акт, да извървим цялата процедура отначало", добави той. И каза, че има и дефицит на кадрова обезпеченост в двете специализирани съдилища. "Има и случаи, в които колегите не подхождат по-смело към определен текст от Наказателния кодекс, защото са неуверени. Това е така, защото досега не са работили подобни производства. На тях просто им трябва време, за да могат да се научат да работят по дела, подсъдни на окръжна прокуратура. Това е нормално, тъй като всички, които са дошли в Специализираната прокуратура - командировани или след конкурс, идват от районни нива", коментира още Франтишек. 

Той съобщи още, че тази година ще има скок на заплатите в спецструктурите и се надява с него да мотивира повече магистрати да работят в тях, предвид сериозната натовареност и работата по дела, свързани с хора с огромни финансови възможности и връзки с многобройни лостове, включително властови.