Елена Йончева: Всяка четвърта жена у нас е обект на насилие

Главна причина за домашния тормоз е бедността и неграмотността, коментира кандидатката за евродепутат

Актуални новини
14:46 - 17 Април 2019
3848
Елена Йончева: Всяка четвърта жена у нас е обект на насилие

Всяка четвърта българка е обект на домашен тормоз, а насилието над жени се е увеличило чувствително - с около 50% за последните три години. Това съобщи Елена Йончева по време на „Форум за правата на жените 2019”, организиран от Фондация „Фридрих Еберт” и Българския фонд за жените.

Големият проблем, свързан с насилието над жени, равнопоставеността на половете и трафика на хора, е бедността, както и липсата на развитие. Насилието над жени не е само български проблем, в Европейския съюз една от всеки десет жени е обект на сексуално насилие, а една от всеки пет е подложена на физическо насилие.
По думите на Йончева, България има своята специфика, в резултат на това, че държавата ни е много бедна. Йончева добави, че 40% от българските граждани живеят на прага на бедността, а 60% от населението на страната е функционално неграмотно.

„Това не може да не оказва влияние върху насилието в семейството. Затова са нужни инициативи от страна на държавата за включване на жените в социалния живот, във всеки областен град трябва да бъдат създадени кризисни центрове, в които да има психолози, трябва да се създаде и база данни към МВР, съдържаща данните на насилниците”, коментира още Йончева.

„Нужни са мерки за превенция”, категорична бе Йончева, като припомни, че ЕС е предложил „Европейски социален стълб”, чрез който да се реализират редица социални инициативи, които да гарантират минимална работа заплата и пенсия. Това от своя страна би довело до повече сигурност в семейството и поетапно справяне с насилието у дома.