Елитни военни инструктори от Северна Корея отиват в Русия

Русия
11:09 - 09 Юли 2024
1043
Елитни военни инструктори от Северна Корея отиват в Русия

Делегация от елитни военни инструктори от Северна Корея е заминала на посещение в Русия, съобщиха севернокорейски медии, цитирани от Ройтерс. Това е първият военен обмен между двете страни, откакто лидерите им подписаха пакт, с който се споразумяха за по-тясно военно сътрудничество.

Ректорът на Военния университет „Ким Ир-сен“ води делегацията от служители по военно обучение, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Университетът, наречен на името на основателя на Северна Корея, е място за обучение на елитни военни офицери, а севернокорейският лидер Ким Чен-ун го посещава, след като учи в Швейцария, докато е подготвян да поеме държавното ръководство.

Делегацията от военния университет е най-скорошното посещение на севернокорейски представители в Русия, тъй като през изминалата година двете страни размениха рекорден брой визити от голяма важност, включително посещението на руския президент Владимир Путин в Пхенян миналия месец.

По време на срещата си Путин и Ким подписаха договор за "всеобхватно стратегическо партньорство", който включва споразумение за взаимна отбрана, което според Ким е равносилно на съюз.

Демонстрирането на военните връзки между Москва и Пхенян тревожи Сеул и Вашингтон, които посочват, че има доказателства за доставки на оръжия от Северна Корея за Русия.