Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Свят
11:06 - 09 Юли 2024
651
Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Задълбочаването на военното сътрудничество на Русия със Северна Корея подчерта необходимостта Япония да изгради по-тесни връзки с НАТО. Това заяви премиерът Фумио Кишида пред "Ройтерс".

По негови думи регионалните заплахи за сигурността са все по-преплетени.

Преди участието си на срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица Кишида изрази загриженост и относно предполагаемата роля на Пекин в подпомагането на двугодишната война на Москва в Украйна, въпреки че не назова директно Китай.

"Сигурността на евроатлантическия и Индо-тихоокеанския регион е неразделна и агресията на Русия срещу Украйна и нейното задълбочено военно сътрудничество със Северна Корея са силни напомняния за това", посочи той.

"Япония е решена да засили сътрудничеството си с НАТО и нейните партньори", добави Кишида.

Японският лидер заяви, че светът не трябва да толерира опитите на някои страни да нарушат установения международен ред и повтори предупреждението, че Украйна днес може да бъде Източна Азия утре. Той също така призова за сътрудничество за справяне с новите заплахи за сигурността, които надхвърлят географските граници, като кибератаки и конфликти в космоса.

Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, които заедно с Япония са известни като Индо-тихоокеанската четворка, също ще вземат участие на срещата на 10-11 юли с лидерите на НАТО.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви по-рано тази седмица, че планира да обсъди заплахата, която Пхенян представлява за Европа чрез задълбочаване на връзките си с Русия.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписа ангажимент за взаимна отбрана с Русия миналия месец - по време на първото посещение на президента Владимир Путин в Пхенян от 24 години насам - и изрази своята "пълна подкрепа" за войната на Русия в Украйна.

САЩ и техните съюзници обвиниха Пхенян, че е предоставил балистични ракети и артилерийски снаряди, които Русия е използвала във войната си в Украйна. Те изразиха опасения, че в замяна Москва може да предостави подкрепа за разработването на ядрени ракети на Северна Корея.

Вашингтон съобщи и че Китай доставя технологии за дронове и ракети, сателитни изображения и машинни инструменти на Русия - артикули, които не осигуряват смъртоносна помощ, но помагат на Москва да изгради своята армия, за да продължава войната в Украйна. Пекин отрича да е предоставял оръжия на която и да е страна.

Без да назовава Китай, Кишида отбеляза, че "някои страни" са изпратили граждански и военни стоки с двойна употреба на Русия, които са послужили "като спасителен пояс" за нейната война в Украйна.

"Необходимо е да се борим с подобни ситуации по многостранен и стратегически начин, като имаме широка гледна точка, която отчита пълния набор от международни актьори, подхранващи опита на Русия да промени статуквото със сила", посочи той.

"Географската "евроатлантическа" или "индо-тихоокеанска" граница вече не е от значение за опазването на глобалния мир и сигурност. Япония и индо-тихоокеанските партньори могат да играят голяма роля за съюзниците в НАТО от тази гледна точка", изтъкна Кишида.

От десетилетия Япония се придържаше към пацифизма, поради което не желаеше да изпрати смъртоносна помощ на Киев

Страната обаче предостави финансова помощ на Украйна, оглави усилията за подготовка за следвоенното ѝ възстановяване и допринесе за фонда на НАТО за предоставяне на Украйна на несмъртоносно оборудване, като системи за откриване на дронове.