Главчев пристигна във Вашингтон за срещата на НАТО

Основна тема на форума ще бъде подкрепата за Украйна

Топ
08:04 - 09 Юли 2024
1389
Главчев пристигна във Вашингтон за срещата на НАТО

Служебният премиер на България Димитър Главчев пристигна във Вашингтон, за да участва в тридневната среща на върха на НАТО, предадоха от правителствения пресцентър.
 
В рамките на форума ще се проведе церемония по честване на 75-годишнината от основаването на НАТО, отбелязваща значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността, на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна.

Основни теми на срещата ще бъдат подкрепата за Украйна, подсилването на отбраната на алианса, включително на източния му фланг, и укрепването на отбранителната промишленост на държавите от алианса.

Ще бъде проведено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия.

Официалната българска делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде водена от служебния министър-председател и министър на външните работи Главчев.

В американската столица се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители. В делегацията, водена от премиера Главчев във Вашингтон, ще участват министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.