Елизабет II - седем десетилетия на трона, достига Луи XIV

Актуални новини
09:23 - 04 Февруари 2022
2550
Елизабет II - седем десетилетия на трона, достига Луи XIV

На 6 февруари кралица Елизабет II ще стане първият британски монарх, управлявал седем десетилетия. Това е първият британски монарх, управлявал с такава продължителност.

Кулминацията на тържествата за годишнината ще бъдат събития по време на четиридневен уикенд от 2 до 5 юни тази година.

“Когато 25-годишната кралица Елизабет е провъзгласена на 6 февруари за 1952 г., Британската империя се разпростира по целия свят, монархията е широко почитана, а телевизорите още са новост. Днес нещата стоят по друг начин, но годишната е впечатляваща. Това са 70-години на трона, платинен юбилей", съобщава БНР.

“Първо, империята доста се сви, след което се раздроби. Докато повечето хора във Великобритания остават лоялни към кралицата и отдават заслуженото за нейните годините на служба, отношението към монархията се промени от безусловно почтително към по-критично вглеждане в кралския двор.

Може да се каже, че след влизането на принцеса Даяна в кралското семейство през 80-те години на миналия век, освен, че се появи много блясък, на практика бе поставено началото на епоха на доста трудни отношения на кралското семейство с медиите", коментира кореспондентът на БНР във Великобритания Веселин Паунов.

Трудно е да се изброят многобройните събития, с които ще бъде отбелязан платиненият юбилей, чиято кулминация ще бъде от 2-ри до 5-и юни, когато населението ще се радва на пет почивни дни. Очаква се повече от 10 млн. да вземат участие.

Същевременно британската Кралска поща издаде осем нови марки по случай 70-годишнината от възкачването на кралица Елизабет II на престола. "За нас е чест да ги емитираме по случай първата "платинена" годишнина в британската история", цитира вестникът думите на главния изпълнителен директор на Кралската поща.

Комплектът включва марки със снимки, илюстриращи различни социални ангажименти на кралицата - от излети до посещения в други държави. Снимките обхващат периода от 1957 г. до 2020 г., като най-ранните са черно-бели. На снимка, направена през 1957 г., Елизабет II е с вече покойния си съпруг Филип, херцог на Единбург.

На всички британски марки трябва да бъде изобразен силуетът на кралицата, но марките от новия комплект правят изключение, тъй като на тях са поставени снимки на Елизабет II.

70-годишнината от управлението на кралица Елизабет II ще бъде отбелязана на 6 февруари. Тя е на трона най-дълго сред всички държавни глави и сред всички жени, управлявали някога. Досега все още никой не е надминал постижението на френския крал Луи XIV (1638-1715), управлявал 72 години и 110 дни.