Елтън Джон получи най-висшия рицарски орден

Само 65 души в света са удостоени със званието

Култура
20:41 - 29 Декември 2019
2666
Елтън Джон получи най-висшия рицарски орден

Сър Елтън Джон получи орден, чиито носители са само 65 души в света. Орденът на Кавалерите на честта (Order of the Companions of Honour) е най-висшият рицарски орден на Великобритания и Британската общност. Присъжда се за изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството, литературата, музиката, науката, политиката, индустрията и религията.

Орденът е учреден от крал Джордж V през юни 1917 г. Негови носители могат да бъдат не повече от 65 души, от които 45 от Обединеното кралство, 7 от Австралия, двама от Нова Зеландия и 11 от други страни. Към званието си чужденците добавят „почетен член“ или „почетен кавалер“.

Два пъти всяка година британският кралски двор определя списък, в който са изброени новите носители на ордени на Британската монархия. Зимният лист включва 1097 души, изявени личности, но и обикновени хора със заслуги към кралството.

Сред най-високите отличия е и Орденът на Британската империя, Елтън Джон е негов носител от 1998-а. Тази година титлата сър получиха съоснователят на „Куийн“ Роджър Тейлър, режисьорите Стив Маккуин и Сам Мендес, и певицата и актриса Оливия Нютън-Джон.