Емануил Йорданов: Петър Тодоров може да бъде уволнен за изказването, че е български генерал

Главният секретар на МВР е попаднал в епицентъра на тежко политическо противопоставяне, смята бившият вътрешен министър

Политика
09:10 - 31 Август 2023
8176
Емануил Йорданов: Петър Тодоров може да бъде уволнен за изказването, че е български генерал

Реакцията на главния секретар на МВР е естествена, защото не иска да го правят на чучело. Това коментира в „Тази сутрин“ бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

„Не знам доколко беше адекватна оценката на Румен Радев, доколкото видяхме, че той отказа да свика за пореден път Консултативния съвет. Не чуваме най-важното за системата за сигурност – средата, факторите в тази среда, съставът, който работи в системата за сигурност и състоянието на тези три компонента. Това трябваше да се чуе в тези съвети“, каза Стойчев.

„През годините видяхме, че МВР на практика се опитва чисто математически да представя своите анализи и отчети. Трябваше и парламентът да се намеси. Ние от години не сме чували отделните комисии да са обърнали сериозно отношение към системата за сигурност“, допълни той.

Според проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, президентът Румен Радев ще освободи подалия оставка Петър Тодоров.

„Това, което става, не е изненада. Програмата за управление на „сглобката“ беше ясна с изтеклите записи, разпространени от Радостин Василев, че в местните избори те ще влязат с тяхно МВР. Това се реализира като програма и част от тази реализация беше исканата оставка на Тодоров“, смята Киров.

Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов главният секретар на МВР е попаднал в епицентъра на тежко политическо противопоставяне.

„Той стана жертва веднъж на него, веднъж на това, че на практика се явява неподходящ човек, попаднал на неподходящо място в неподходящо време“, каза той.

Заради изказването, че е български генерал главният секретар на МВР Петър Тодоров може да бъде уволнен, посочи Емануил Йорданов.

Той напомни, че МВР е девоенизирано още от 2006 година. Затова и Тодоров не е генерал, а е главен комисар. Самото изказване Тодоров направи вчера, когато подаде оставката си от поста.