Емилиян Гебрев не е тровен заради "Дунарит"

Новини
14:22 - 13 Януари 2020
2728
Емилиян Гебрев не е тровен заради "Дунарит"

Малко вероятно е опитът за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев  да е свързано с оръжейния завод "Дунарит".

Това коментира пред бТВ журналистът Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт "Белингкат". Според Грозев "теорията за връзка с "Дунарит" е по-далече от реалността, отколкото друг сценарий. Журналистът смята, че най-вероятно Руската страна е била недоволна от определени търговски дейности на Гебрев. Доказателство за това бил фактът, че опитите на оръжейния производител да придобие "Дунарит" започват в месеца преди отравянето. 

"Те не действат толкова бързо. Това би отнело месеци, дори години подготовка. Така че е възможно Гебрев да е набелязан заради конкурентна дейност, която е била неприятна за определени бизнесмени с канали до Москва", уточни журналистът. 
 
Твърденията на Христо Грозев напълно опровергават твърденията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, който от две години се опитва да внуши тезата, че неговото отравяне, това на сина му и на служител в "ЕММКО" е извършено заради опитите да придобие "Дунарит". Гебрев лансира тази теза в опит да оправдае неправомерните действия по овладяването на оръжейния завод.
 
"Една от операциите на група от осем офицери от ГРУ (Главното разузнавателно управление - бел.ред.) не може да не е свързана с Гебрев", категоричен бе Христо Грозев. "Те са присъствали по време на първия опит за отравяне, както и на втория месец по-късно. Част от тези хора се забелязват и на други подобни случаи - във Великобритания например", казва още журналистът. 

Той поясни, че в момента се води разследване по една тяхна операция в Швейцария. "Тези хора са поставяли отровно вещество на дръжките на автомобили на набелязаните жертви. Теоретично е възможно това да е станало и тук. Наскоро в-к "Ню Йорк таймс" цитира свои източници от тайните служби, според които един от членовете е присъствал в България и е обикалял около автомобила на господин Гебрев", разказа още Грозев.

И продължи: "Това лице не е заснето достатъчно добре от камерите за видеонаблюдение в гаража на Гебрев. В момента се прави анализ на тези доста замъглени кадри от чужди служби, които помагат на българските разследващи", допълни журналистът.
 
Сергей Федотов е лицето, което ние сме засекли в Швейцария, което е обикаляло в гаражи на други лица. "Много е възможно той да е бил и тук", смята Христо Грозев.
 
Федотов е част от група на ГРУ от около 30 души, която се занимава с дестабилизиращи дейности, които в определени случаи включват и убийства. Групата на ГРУ пътува с фалшиви паспорти с втора самоличност на членовете ѝ, която им е дадена след обучение, установило разследването на "Белингкат".

"Нашият анализ показва, че тази група е създадена някъде 2009 г. До 2011 г. тя пътува основно в страните от бившия СССР, очевидно там тренират. От 2011 г. обаче започват да пътуват до Източна Европа. Едва през 2014 г. се осмеляват да пътуват из Западна Европа", уточни Грозев. Той допълни, че разследващите журналисти са запознати с провалите на групата, а не с нейните успехи. "Тяхната структура е доста сбита, а техен шеф е Андрей Верянов, който е генерал и комуникира директно с Кремъл", каза още журналистът.

Част от групата – осем души, посещавали често България през 2014 – 2015 г.,  в групи по двама - трима, понякога по един. "След 2015 г. интересът към България спира", коментира още разследващият журналист.