Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода!

Не бива да се пие повече от половин литър на ден

Здраве
15:15 - 05 Юни 2023
10294
Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода!

Дали минералната вода е добра алтернатива на обикновената и може ли да се пие в същите количества? Още повече сега, когато настъпва горещият сезон. Лекарите смятат, че не можете да замените обикновената вода с минерална вода.

Ендокринологът от клиниката на Московския държавен университет Зухра Павлова отбеляза, че към пиенето на минерална вода трябва да се подхожда разумно.

Първо, минералната вода съдържа микро- и макроелементи, които влияят на тялото. Ако човек има желание да включва постоянно минерална вода в диетата си, по-добре е да се консултира с лекар, за да може да избере минералната вода, която би била най-полезна за организма му, обяснява лекарят. Минералната вода обикновено се предписва според показанията.

Допустимо е да се пие минерална вода до половин литър на ден.

Второ, минералната вода се продава често в газирана форма. Трудно е да утолите жаждата си с такава напитка в жегата. Газираните напитки не са подходящи за всеки, защото те могат да увредят стомашната лигавица. Това се влияе особено от сладките напитки, но прекомерната консумация на газирана минерална вода може да има такива последствия.

Този ефект може да бъде частично притъпен, ако пиете газирана вода не на празен стомах, а между храненията.

Трето, минералната вода не може да замени обикновената вода, тъй като за нейното усвояване тя самата се нуждае от вода. Ако пиете минерална вода вместо обикновена вода, тялото ще започне да извлича вода от клетките и мускулите. Следователно

минералната вода трябва да се пие не вместо обикновена вода, а като допълнителен източник на минерали.

Друг съвет от ендокринолога е да премахнете въздуха от минералната вода, преди да пиете от нея, пише vesti.bg. Това може да стане, като напълните водата в чаша и я оставите на масата за няколко часа или ако няма време за чакане, можете да я разбъркате енергично.