Енергетик: Ако утре Гърция откаже плащане с рубли, оставаме без газ

Актуални новини
15:16 - 19 Май 2022
2742
Енергетик: Ако утре Гърция откаже плащане с рубли, оставаме без газ

"Доставките на руски природен газ по газопровода от Турция изобщо не са намалели. Въпреки, че беше обявено спиране на доставките за България и до днес по тази тръба ежедневно се подават 35 милиона куб.м. газ, от който определени количества получават Гърция, Македония, Сърбия, Словакия, Унгария и Румъния. Ако газа за България беше спрян, тогава разликата между това, което влиза от Турция и това,което преминава през газопреносната мрежа у нас и излиза от страната трябва да е нула", каза енергийният експерт Еленко Божков.

Оказва се у нас ежедневно остават 6 милиона куб.м. газ, каквато е обичайната консумация на страната. Руският газ, който продължаваме да ползваме, се плаща от Гърция, защото само на нея можем да го върнем чрез доставките на природен газ от Азербайджан и двата танкера втечнен газ от САЩ. Но, ако утре, петък 20 май, когато Гърция трябва да плати на Русия следващите количества природен газ, откаже да го направи в рубли, тогава и те и ние оставаме без газ, твърди Божков.

Според него антиинфлационната мярка на правителството, според която от 1-ви юли ще бъде намален на 9 на сто ДДС за топлоподаване и природен газ за битови нужди, няма да се усети от потребителите в месечните им сметки заради покачването на цената на газа.

А що се отнася до препоръката към Комисията за енергийно и водно регулиране да обособи две ставки за ток, вода, парно и битова газ, базирани на консумацията на едно домакинство, като се въведе намалена тарифа за по-малко потребление, а всичко над него да се плаща по пазарни цени, Божков вижда отговор на изискване на Брюксел от миналата година.

Според него България трябва да въведе критерии за енергийна бедност. Този критерии ще даде възможност за въвеждането на различни тарифи на регулирания пазар на електроенергия. Европейската комисия очаква до края на 2024 година да има такъв критерии, според който да може да се подпомагат хората определени като енергийно бедни, когато всички битови потребители излязат от регулирания на свободния пазар на електроенергия. В препоръката на правителството към КЕВР обаче няма яснота как да бъде направено всичко това, каза Еленко Божков