Енергийните напитки убиват!

Актуални новини
17:25 - 16 Май 2019
14331
Енергийните напитки убиват!

Преди дни скандална публикация за открити от майка мистериозни таблетки в натуралния сок на детето й намери широк отклик в социалните мрежи. Скандалната случка провокира Lupa.bg да провери какво, например, има в кенчето в особено популярните сред младите хора енергийни напитки.

Почти половината от учениците в България на възраст между 14 и 18 години употребяват подобни стимулиращи напитки. Кенчетата с ободряващи напитки са с повишено съдържание на захар и кофеин, наред с останалата химия. Това е цената на „съживяването на тялото и ума”.

Заради широката им достъпност и масовата употреба здравословните вреди от енергийните напитки обикновено се неглижират. Но те може да причинят сериозни странични ефекти като превъзбуда, треперене, стомашно разстройство, световъртеж, болки в гърдите, припадъци, безсъние и сърдечносъдови атаки. Американската асоциация на педиатрите предупреждава, че консумацията им може да доведе до инсулт и дори внезапна смърт. Не е чудно, че властите в различни държави обмислят дали да не забранят на тийнейджърите да припарват до ободряващи напитки.

През октомври 2018 г. двама ученици от Враца бяха приети по спешност в болница в прединфарктно състояние. Според медиците най-вероятната причина за състоянието им е прекомерна употреба на енергийни напитки. Тийнейджър в САЩ почина в час след консумация на енергийни напитки. Дейвис Крайп от Южна Каролина изпил едно кафе и две енергийни напитки за два часа и получил аритмия в училище. Преди инцидента 16-годишният ученик не е страдал от сърдечно заболяване. Неприятната случка даде повод на лекарите да припомнят, че голямото количество кофеин може да е фатално, особено за младите организми, и сложи край на десетилетния спор опасни ли са енергийните напитки.

Двете основни съставки на всички енергийни напитки са захарта и кофеинът. Сред по-масово търгуваните на пазара енергийни напитки изключение прави един от популярните продукти, който не съдържа захар, но пък той е наблъскан с изкуствени подсладители.

Кутийка енергийна напитка от 250 мл обикновено съдържа 25-27 г захар (точно колкото в същото количество кока-кола) и 80 мг кофеин — колкото в чаша кафе. И двете съставки осигуряват краткотраен и бърз прилив на сили, но стават причина за понижени нива на енергията на тялото в дългосрочен план. Но те натоварват и изтощават надбъбречните жлези, а голямото количество захар затормозява панкреаса — органът, който произвежда инсулин. Когато панкреасът се износи от твърде много захар, се появява диабет.

25 грама захар може и да не изглежда много, но това количество превишава препоръчвания дневен прием на прости захари. Освен захар някои енергийни напитки съдържат и глюкозо-фруктозен сироп, който не е нищо друго, освен по-евтин вариант на трапезната захар – един от основните виновници за затлъстяването. Българските деца са в топ 4 по наднормени килограми в Европа.

Прекалено много кофеин превъзбужда централната нервна система и може да повиши кръвното налягане и сърдечния пулс до опасни стойности. След консумацията на енергийни напитки сърдечните удари се увеличават с 6–7 в минута. Неслучайно на опаковките е изписано предупреждението, че напитките са с високо съдържание на кофеин и не са подходящи за деца, бременни жени и кърмачки.

Кофеинът унищожава ценните витамини от В-групата, а те са необходими за произвеждането на енергия в тялото. Това е и причината всички енергийни напитки да се обогатяват допълнително с определени количества витамини от В групата — В2, В3, В5, В6 и В12.

Някои енергийни напитки съдържат по-малко захар, но за сметка на това са „обогатени” с изкуствени подсладители като аспартам (Е951), сукралоза (Е955) и ацесулфам-К (Е950). За вредите от синтетичните подсладители са изписани тонове мастило. Сукралозата например се причислява към хлоровъглеводородите, каквито са и някои пестициди. Преди да открият подслаждащия ефект на това вещество, то е било проектирано точно за такива цели — да допълни и без друго огромния списък с химически средства за селското стопанство.

Обичайни съставки на енергийните напитки са веществата таурин, D-глюкуроно-гама-лактон, инозитол, карнитин, креатин и др. Последните са добре известни във фитнес средите.

Съставката таурин е задължителна в енергийните напитки. Веществото е естествена съставка на храната и е нормален метаболит на обмяната на веществата в организма. Тауринът изпълнява най-различни функции в тялото и е с интересно приложение в културизма и силовите спортове — играе ролята на наподобяващ инсулина агент, което означава, че може да ускори метаболизма на глюкозата и аминокиселините. Много често се използва комбинация от таурин и креатин, защото по този начин се намалява умората в мускулите при напрегнати тренировки.

В състава на енергийните напитки често влизат и други съставки, за част от които думата „безопасен” не е уместно да се използва:

  • Натриевият бензоат е широко използван консервант (E211). Известен е с това, че уврежда клетките, като стимулира генерирането на свободни радикали. Освен че самият той е токсичен, в комбинация с витамин С образува канцерогенното вещество бензен. Единственото успокояващо е, че количеството на последния не е толкова голямо.
  • Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, но същевременно е и невротоксин. Освобождава се при разграждането на популярния подсладител аспартам. Повишеното количество фенилаланин превъзбужда невроните в мозъка до степен на клетъчна смърт. Източникът на фенилаланин (т.е. аспартамът) задължително трябва се обозначава на етикетите на продуктите, които го съдържат.
  • Гуараната се извлича от семената на едноименното растение и съдържа няколко пъти повече кофеин, отколкото кафеените зърна. Надписът “екстракт от гуарана” е синоним на кофеин.
  • Жен-шен е друга важна съставка с тонизиращо действие. Заради способността си да снижава нивата на кортизол (потискащ инсулина хормон) в кръвния поток може да е опасен за хора с хипогликемия.
  • Ефедрата е алкалоид, който в малки дози ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. Предозирането причинява инфаркти, инсулти и припадъци.
  • Гинко билоба също може да провокира някои недотам приятни ефекти. Известни са крайно нежелани взаимодействия на билката с някои категории лекарства като антидепресанти и разредители на кръвта.
  • В дългия списък с химични съставки фигурират и други химикали, като регулатори на киселинността - лимонена киселина (Е330), натриевите цитрати (Е331), магнезиевите (Е504) и натриевите карбонати (Е500), оцветители и ароматизанти (основно синтетични). Типичен оцветител в енергийните напитки е обикновеният (Е150a) или амониевият карамел (Е150d).
  • По-внимателното вглеждане в етикета разкрива, че енергийните напитки съдържат и сол — половин грам (20% от препоръчвания дневен прием) в кенчето от 250 мл.

Парадоксално, но само най-евтините енергийни напитки предупреждават, че те не бива да се консумират съвместно с алкохол, както и при интензивни спортни дейности.

Масово в нощните клубове и местата, предпочитани от по-младата аудитория, алкохолът се консумира заедно с енергийни напитки. А това е сериозен проблем. 

Алкохолът и съставките на напитките водят до усилване на ефектите им. Кофеинът е стимулант — неслучайно го наричат най-масовия легален наркотик, а алкохолът — депресант. Съвместният прием на субстанции с коренно различен механизъм на действие не е никак добра идея, а според лекарите това е категорично противопоказно. Смесени с алкохол енергийните напитки предизвикат нарушения в сърдечния ритъм, загуба на съзнание и проблеми в нормалното функциониране на бъбреците. Консумацията на този популярен коктейл вече е взела няколко жертви в нощни клубове. И още по-лошо — стимулиращият ефект на енергийните напитки маскира токсичното действие на алкохола.

Съчетанието с употреба и на наркотични вещества крие още по-сериозни здравни рискове и обикновено води до най-близкото поделение на Спешна помощ.

Интересно, това ли е причината някои енергийни напитки да носят наименования като Hell (ад) и Monster (чудовище)?

Пълния текст на разследването можете да прочетете в рубриката Инспектор Алекс тук.