Енергийният министър: Има надежда за находище на газ у нас

Според енергийния министър за да спазим изискванията за декарбонизация в плана за възстановяване и устойчивост, правилният ход е най-замърсяващите ТЕЦ-ове първи да бъдат изведени от експлоатация

Новини
19:15 - 16 Юли 2023
2919
Енергийният министър: Има надежда за находище на газ у нас

Продажбата на оборудването на Белене не е самоцелна, разглежда се възможността дали част от парогенераторите могат да бъдат ползваеми в 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". При определянето на цената за продажбата, оценката на оборуването на НЕК ще е водеща.  Това заяви в ефира по БТВ енергийният министър Румен Радев. 

Според енергийния министър за да спазим изискванията за декарбонизация в плана за възстановяване и устойчивост, правилният ход е най-замърсяващите ТЕЦ-ове първи да бъдат изведени от експлоатация.

Разговорите с ЕК продължавали в съответствие на решението на НС да преговарят с комисията за предоговаряне на плана в частта енергетика. В този контекст министъра каза, че думата, която описва българската енергетика днес е преход. На въпрос защо цените на тока се вдигат, Радев припомни, че в България те са на регулаторен период и той е еднократно определим. 

По думите му след първите проучвания за залежи на газ в Черно Море резултатите са, че сондажите не са установили наличие, но имало основания поне в едно от двете находища за 5 млрд. куб. метра газ годишен доход да се пристъпи и към реален проучвателен сондаж. Министърът подчера, че е особено важно да имаме и добра инфраструктурна свързаност.