Енергийното министерство на САЩ стана мишена на хакери

„Шел“, Университетската система на Джорджия и университета „Джонс Хопкинс“ също са ударени

Новини
09:55 - 16 Юни 2023
756
Енергийното министерство на САЩ стана мишена на хакери

Енергийното министерство и няколко други институции в САЩ станаха мишена на глобална хакерска атака, извършена чрез слабо място в широко използван софтуер за прехвърляне на файлове, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.

По-специално става дума за пропуск в сигурността на програмата MOVEit TRANSFER, от който хакерите са се възползвали и са „компрометирали“ данни в две структури към енергийното ведомство, посочи то.

Засегнатите организации към министерството са университетският консорциум „Оук Ридж Асошиейтед Юнивърситис“ (Oak Ridge Universities) и Пилотният завод за изолация на отпадъци (Waste Isolation Pilot Plant) - обект в Ню Мексико за депониране на ядрени отпадъци от отбранителния сектор.

Мишена на атаката са били още „Шел“, Университетската система на Джорджия (организация шапка на различни университети в щата Джорджия), университета „Джонс Хопкинс“ и Johns Hopkins Health System, става ясно от съобщения, разпространени от трите организации. Последната е организация с нестопанска цел, управляваща шест болници и центърове за оказване на първична медицинска помощ.

Новите жертви влизат във все по-набъбващия списък на организации в САЩ, Великобритания и други страни, чиито системи биват хакнати чрез софтуера MOVEit Transfer. Хакерите са се възползвали от пропуск в сигурността, който производителят „Прогрес Софтуер“ откри миналия месец.