Енергоминистърът призна за горивата: Не сме остров на стабилност

Икономика
12:20 - 04 Март 2022
1502
Енергоминистърът призна за горивата: Не сме остров на стабилност

Ако търсенето се повишава с 10-15%, е една ситуация. Ако в рамките на деня търсенето е 4-5 пъти по-голямо, е различно. Добрата новина от ситуaцията е, че стрес тестът беше преодолян. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг на Министерски съвет днес.

Относно цените на горивата каза:

„България е отворена към целия европейски пазар. Цените са зависими от междунардни пазари, за съжаление в по-голяма степен от Русия. Колкото и да искаме да сме остров, в който стабилността се запазва, това е невъзможно“.

„Това, което ще направим в този формат е, да ви информираме какъв е начинът на дистрибуция, как ще достига горивото до крайните потребители. Съмненията ще бъдат разсеяни на база данни“, увери министърът.

„Даваме си сметка колко е трудно на социално слабите хора. Предприехме допълнителни мерки като увеличаване на обема и сумата на енергийните помощи. През бюджета направихме всичко възможно правителството да помофгне различни групи от хора. Радваме се, че успяхме в тази трудна ситуация НС да приеме бюджета“, коментира пък на свой ред икономическата министърка и вицепремиер Корнелия Нинова.