EП одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Новини
17:50 - 23 Април 2024
1053
EП одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в ЕС на продажбата, вноса и износа на стоки, произведени с помощта на принудителен труд, предава "Ройтерс". Този ход беше провокиран от депутати от ЕС, загрижени за правата на човека в китайската провинция Синдзян.

Съединените щати приеха подобен закон през 2021 г., за да предпазят своя пазар от продукти, потенциално опетнени от нарушения на човешките права в Синдзян, където правителството на САЩ твърди, че Китай извършва геноцид срещу уйгурските мюсюлмани.

Китай отрича злоупотреби в Синдзян, основен производител на памук, който също така доставя голяма част от световните материали за слънчеви панели.

Националните власти в блока от 27 държави или изпълнителната комисия ще могат да разследват подозрителни стоки, вериги за доставки и производители. Предварителните разследвания трябва да приключат в рамките на 30 работни дни.

Ако даден продукт се счита за произведен с помощта на принудителен труд, вече няма да е възможно той да се продава на пазара на ЕС и пратките ще бъдат задържани на границите на ЕС.

"Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и държави, които ги принуждават да работят срещу малко или никакво заплащане. Европа не може да изнася ценностите си, докато внася продукти, произведени с принудителен труд. Фактът, че ЕС най-накрая има законът за забрана на тези продукти е едно от най-големите постижения на този мандат", каза Мария-Мануел Лейтао-Маркес, португалски член на Алианса на социалистите и демократите в парламента.

Европейският парламент одобри закона с голямо мнозинство от 555 гласа "за", 6 "против" и 45 "въздържал се".

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от страните от ЕС - последна стъпка, която обикновено е формалност. Страните от ЕС ще трябва да започнат да прилагат закона до три години.