ЕП закри петицията за хранилището "Радиана"

Службите на ЕК се консултираха с експертна група, за да вземе решение за радиоактивността

Свят
13:43 - 20 Февруари 2020
1825
ЕП закри петицията за хранилището "Радиана"

В Комисията по петициите в Европейския парламент (ЕП) вчера вечерта беше обсъдена петицията на група български и румънски граждани, свързана с опасения за заплаха за околната среда заради изграждането на хранилището за радиоактивни отпадъци „Радиана“.

Припомняме, че вносителите на петицията изразяват загриженост за безопасността по отношение на изграждането на национално хранилище за съхранение на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в Радиана, България, съвсем близо до река Дунав и границата с Румъния. Те твърдят, че строежът ще замърси подпочвените води с радиоактивни отпадъци, някои от които имат период на полуразпад от няколкостотин и дори десетки милиони години. Вносителите на петицията подчертават правните проблеми с оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и твърдят, че количеството на радиоактивни отпадъци, което ще бъде складирано в Радиана, далеч ще превиши прогнозите на настоящия проект. Те твърдят, че са нарушени Конвенциите от Орхус и Еспо и призовават за спиране на финансирането на този проект.

При представянето на петицията в комисията вносителите потвърдиха, че според тях има разминаване с изискванията на наредбата за класификация на радиоактивните отпадъци. „Хранилището е опасно заради мястото, на което се намира. Не е изпълнен хидрогеоложкия план. Искаме Европейската комисия (ЕК) да установи по-сериозен контрол върху площадката. Това засяга животът и здравето на много от идните поколения“, категорични бяха те и напомниха, че там наскоро загинаха двама души „поради несериозното отношение към проблема“.

При разглеждането на петицията и при изказването на депутатите обаче съдържанието ѝ беше смесено с друга, подписана от румънски организации, Тя изразява опасенията на румънската страна заради удържаването на срока за експлоатация на реактори 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“.

Ето защо изразеното на заседанието становище на Европейската комисия (ЕК), както и изказванията на българските евродепутати, са свързани и с двете петиции. От ЕК преди всичко напомниха, че решението на ОВОС беше обжалвано във Върховния административен съд на България, но съдът реши, че няма опасност. ЕК се отнася с уважение към съда и смята, че възраженията на вносителите на петицията не са основателни. Комисията смята, че изпълнението на плана за съхраняване на радиокативни отпадъци няма да доведе до радиоактивно замърсяване от хранилището „Радиана“ на почвата, водата и въздуха на съседната държава членка на ЕС и на други държави членки. Преди да се приеме това становище, службите на ЕК се консултираха с експертна група, за да вземе решение за радиоактивността. В групата са участвали експерти по обществено здраве. Комисията смята, че не трябва да се подлага на съмнение мнението на експертната група.

Що се отнася до друга петиция, свързана с удължаването на експлоатационния период на 5 и 6 реактор на АЕЦ “Козлодуй“ , в писмено съобщение на ЕК е обяснено подробно, че няма доказателства, че българските или румънските компетентни органи са се отклонили от европейското законодателство. „България предприе всички необходими мерки, за да уведоми Румъния три месеца преди да се стигне до решението за удължаването на срока на експлоатация. Няма никакви процедурни нарушения нито на директивата за ОВОС, нито на конвенцията Еспо“, секазва в становището. Затова комисията не смята повече да се занимава с въпросите, повдигнати в петициите.