Епидемия: 460 са болните от морбили у нас

20 от тях са служители на болници

Новини
10:13 - 22 Април 2019
1834
Епидемия: 460 са болните от морбили у нас

460 са вече случаите на заболели от морбили в страната, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят.

„За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н.“, посочи д-р Кунчев. Той отбеляза, че това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. 

„Това са съставите на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избил вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване“, посочи още главният държавен здравен инспектор.