Епидемията от коронавирус в Италия ще свие БВП с 10-15%

Туризмът и транспортът вече са намалели с около 90%, секторът на търговията на дребно с изключение на хранителните магазини се е свил с 50%,

Новини
16:06 - 10 Март 2020
2459
Епидемията от коронавирус в Италия ще свие БВП с 10-15%

Мерките за поставяне на цяла Италия под обща карантина могат да свият третата по големина икономика в еврозоната с около 10% до 15%, прогнозира бившият главен икономист на Министерството на финансите Лоренцо Кодоньо, цитиран от Ройтерс и БНР.

Премиерът Джузепе Конте обяви строги мерки срещу епидемията от Covid-19 за Италия, която е най-силното засегната от коронавируса в Европа, като въведе ограничения върху движението на хора в цялата страна. Сред наложените правителствени мерки е настояването, ако е възможно, хората да си останат вкъщи, като само да се придвижват до работа, или поради здравословни причини и някои други спешни случаи.

Г-н Лоренцо Кодоньо, който е ръководител на базирания в Лондон мозъчен център LC Macro Advisors, изчисли, че опразнените улици и затварянето на редица магазин и ресторанти може да намали ежедневния брутен вътрешен продукт на Италия с между 10% и 15% спрямо нормалните нива.

Бившият главен икономист на италианската хазна в периода от 2006-а до 2015-а година също така посочи, че туризмът и транспортът вече са намалели с около 90%, секторът на търговията на дребно с изключение на хранителните магазини се е свил с 50%, а промишленото производство - с около 10 на сто.

Той прогнозира свиване на БВП на Италия за първото тримесечие на годината с 1,2% спрямо предходните три месеца, последван от спад с 3% през второто тримесечие.

Италианският БВП вече се понижи с 0,3% на тримесечна база в края на 2019-а година- още преди да настъпи епидемията от коронавирус - което означава, че третата по големина икономика в еврозоната почти сигурно вече се намира в рецесия.

"Никой не знае колко дълго ще останат в сила тези строги мерки, така че е невъзможно да се направи сериозна прогноза за БВП за цялата настояща година", допълни Лоренцо Кодоньо.

На този етап правителството заяви, че новите силно затегнати мерки ще остане в сила най-малко до 3 април. "Въз основа на предположението, че мерките бъдат отменени към края на април, очаквам производството да започне да се възстановява през май и след това да отбележи отскок през юни", прогнозира бившият висш финансов служител.

Италия обмисля временно преустановяване на ипотeчните плащания заради Covid-19

Италия ще позволи на своите граждани да не плащат ипотеки по време на епидемията от коронавирус с оглед на въведената обща карантина в цялата страна, заяви зам.-министърът на икономиката Лора Кастели от Движението "Пет звезди".

Говорейки пред местни медии, Кастели каза, че банките ще бъдат включени в тези мерки, но не отбеляза колко дълго ще останат в сила. Идеята е да се помогне на малкия бизнес и домакинствата да оцелеят от силно негативното  икономическото въздействие на коронавируса.

По-рано Италия заяви, че ще инвестира 10 млрд. евро, за да помогне на икономиката и здравеопазването да преминат през кризата. Този ход вероятно ще доведе до бюджетния дефицит на управляващите в Рим от почти 3%, което не би било в съответствие с споразуменията, сключени с Европейския съюз преди избухването на вирусната епидемия. ЕС обаче заяви, че предприеманите от Италия спешни мерки няма да навредят на спазването на бюджетната рамка.