Епидемиологът д-р Петър Марков: Скоро ще има стотици заразени и у нас

Новини
22:11 - 15 Март 2020
17927
Епидемиологът д-р Петър Марков: Скоро ще има стотици заразени и у нас

"Очаквам лавинообразно увеличаване на потвърдените случаи на коронавирус. В рамките на седмица-две ще имаме вероятно над 100 случая и след това ще преминем към стотици. Вероятно, за съжаление, ще има и още смъртни случаи. Но много зависи от интензивността на тестването".

Тази мрачна прогноза направи днес в предаването "120 минути" на Би Ти Ви доктор Петър Марков, епидемиолог от Оксфордския университет. Сдържането на епидемията зависи от кокретните мерки от правителството, трябва масимално да се ограничат контактите и близостта между хората, посочи д-р Марков.

Той опроверга разпространеното мнение, че смъртността от коронавируса е по-малка от тази на стандартниягрип: "Категорично не е вярно това. Дори по най-консервативни оценки смъртността е 10 пъти по-висока, т.е. при равно разпространение с това на грипа смъртността ще е многократно по-висока."

Д-р Марков говори и за застрашените групи, като потвърди, че децата и младежите са много малко засегнати. Всекидневието им е да са сред големи групи в училище или детска градина, поради което традиционно са смятани за потенциални разпространители. Но в момента те не изглеждат ключова група за коронавируса, движещата сила са симптоматично болни възрастни.

Относно шока от процента на смъртност в Итали той каза, че качествено ситуацията зависи от навременността на реагиране. "Италия е изненада, видя се, че здравната им система беше сварена неподготвена за епидемията. И когато в болницата идват много напреднали случаи, изключително трудно може да им се помогне. Капациеттът на болниците е напълно натоварен до степен, че на места и половината не могат да приемат. Това означава, че наистина нуждаещите се не получават нужната грижа и тези хора не оцеляват."