Ердоган: Гърция няма пари, но продължава да купува оръжия

ЕС
12:19 - 20 Май 2022
1443
Ердоган: Гърция няма пари, но продължава да купува оръжия

Турският президент Тайип Ердоган е раздразнен както от повишаването на нивото на гръцко-американските отношения, така и от доставките на въоръжение. В реч пред студенти в Анкара Ердоган нападна Гърция за програмите за въоръжаване на страната, американските бази на гръцка земя и Кипър.

"Вижте какво се случва с Гърция. Тя дължи на Запада 400 млрд. евро, но получава оръжия и одобрението на САЩ за изграждане на бази. От друга страна, когато се срещат с нас, те казват "искаме да развиваме отношения с вас". Но казват, че в Кипър не виждат положително решението за две държави", каза Ердоган, цитиран от "Greek City Times".

В същото време, по повод молбата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, турският президент отново спомена Гърция, за да обясни причините, поради които се противопоставя на разширяването на Алианса, повтаряйки обвиненията, че страната "защитава" терористите.

"В миналото ние дадохме одобрение за присъединяването на тази страна (включването на Гърция в НАТО). Ние няма да се включим в това "пътуване" за втори път. Що се отнася до Швеция и Финландия, ние ясно заявихме на отговорните лица, че ще кажем "не". И така ще продължим", заяви Ердоган.

"Съединените щати създадоха база в Александруполис. А терористичната организация ФЕТО пътува към Европа през Гърция. А Гърция пренебрегва списъка на терористите, който им дадохме. И продължават да ги защитават", допълни турският президент.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова американците за "възстановяване на неутралитета" и публично изрази недоволството на Анкара от политиката на САЩ в гръцко-турските отношения. По време на срещата си с американския си колега Антъни Блинкен, непосредствено след речта на Мицотакис в Конгреса, Чавушоглу спомена за случилото се между тях. Той заяви, че очаква от американците "възстановяване на неутралитета" между Гърция и Турция, като каза, че е получил обещание от държавния секретар на САЩ.

"По време на срещата ни казах на Блинкен, че те винаги са запазвали баланса по въпросите на Кипър, Турция и Гърция. Казах му, че напоследък те са загубили този баланс. Самият той ми каза, че ще запазят баланса. Съединените щати трябва да са в подкрепа на закона", заяви Чавушоглу.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар говори и за новите програми за въоръжаване на Гърция на страната.

"Очакваме от Гърция да види събитията в глобален план и да вземе правилни и логични решения. Това не е нищо друго, освен фиктивно една страна с толкова много дългове да тича за нови съюзи и оръжия, когато има съюз на НАТО", каза той, визирайки отношенията между Турция и Гърция.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик също се обяви срещу Гърция, като същевременно обвини членовете на Сената и Камарата на представителите на САЩ, че "аплодират Конгреса, когато един съюзник от НАТО обвинява друг".

Той също така има собствено тълкуване на незаконните прелитания на Турция над гръцките острови .

"Постоянно говорите за прелитания над островите. Е, с какво право милитаризирате островите, които трябва да бъдат демилитаризирани?", каза той.