Ердоган и Мицотакис отиват в Кипър за 50-годишнината от турската окупация на острова

Балкани
15:47 - 23 Юни 2024
2398
Ердоган и Мицотакис отиват в Кипър за 50-годишнината от турската окупация на острова

На 20 юли гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъдат в Кипър по повод на навършването на 50 години от турската инвазия на острова през 1974 г., съобщава кипърското издание „Филелефтерос“.

Естествено, Мицотакис ще бъде в контролираните от международно признатото правителство територии, а Ердоган – в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР). За първи път в историята обаче гръцки и турски лидер ще се намират едновременно на острова.

Посещението на гръцкия премиер ще бъде по инициатива на правителството на Република Кипър. Мицотакис е бил поканен от кипърския президент Никос Христодулидис да участва в централната проява, която ежегодно се организира в президентския дворец в Никозия срещу продължаващата турска окупация на северната част на острова.

Това ще бъде първото посещение на гръцки премиер на годишнината от инвазията. Според кипърски правителствени източници посещението на Мицотакис ще изпрати послания както във връзка с годишнината, така и защото е възможно да има развитие по кипърския въпрос още преди 20 юли. 

По същото време в СКТР Ердоган ще постави началото на честванията на годишнината, ще присъства на военен парад и ще говори пред парламента на непризнатата турскокипърска държава. „Филелефтерос“ коментира, че е възможно турският президент да направи изявления, свързани с бъдещето на територията. 

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлува на острова след преврат, извършен от сили, които си поставят за цел обединение с Гърция. В резултат южната част на острова остава под контрола на международно признатото правителство, а северната част е окупирана от Турция.

През 1983 г. там е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, която не е призната от никоя друга държава, освен от Турция. През годините са провеждани многократно преговори за обединение на двете части, но без успех. Последните подобни преговори завършиха с провал през 2017 г. в Кран Монтана, Швейцария.

От тогава Турция и правителството на СКТР се ориентираха към търсене на решение чрез две държави – вариант, който категорично се отхвърля от Република Кипър и от Гърция.