Ердоган иска роля в разрешаването на конфликта между Русия и Украйна

Русия
15:20 - 29 Ноември 2021
1792
Ердоган иска роля в разрешаването на конфликта между Русия и Украйна

Турция разчита на свое участие в разрешаването на кризата между Русия и Украйна и възнамерява да продължи да обсъжда този въпрос с Москва и Киев.

Това заяви турският президент Тайип Ердоган в интервю за турски журналисти на борда на самолета си при завръщането си от Туркменистан.

"Ние сме за мир в региона, особено когато става въпрос предимно за кримските турци. Многократно сме обсъждали тези въпроси с приятелска Русия и особено с г-н Путин. Искаме този регион да не бъде територия, доминирана от войни. Дано в бъдеще на територията на страната да цари мир, ние искаме да имаме положително отношение към въпроса", заяви турският лидер, цитиран от "Йени Шафак".

"Ще продължим тези разговори както с Украйна, така и с г-н Путин. Искаме да участваме в решаването на този въпрос", добави турският президент.

В петък украинският президент Володимир Зеленски заяви, че чрез турския лидер Киев е предал на Москва списък с 450 украински граждани, за които се твърди, че са задържани в Донбас и Русия, и очаква Москва да изпрати отговор.

По-рано днес обаче говорителят на руския президент Дмитрий Песков остави без коментар информацията, че Украйна предполагаемо е предала на Русия чрез турския президент списък за размяна на задържани лица.