Украйна: Русия ще плати скъпо за инвазия

Москва отхвърли нарастващите твърдения на Запада, че Русия може да се готви да нахлуе

Русия
14:52 - 25 Ноември 2021
2152
Украйна: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев предупреди Русия срещу нахлуване в Украйна, настоявайки, че тя щяла да "плати скъпо" за всякакъв подобен опит, след като Западът се опасява, че Москва може да планира да изпрати войски през границата, информира "Франс прес".

Западните страни този месец повдигнаха тревога относно руската военна активност близо до Украйна, като САЩ подчертаха, че имат "истински притеснения" относно струпването на нови войски на границата.

Говорейки пред репортери, украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че било трудно да се отгатне какви са замислите на руския президент Владимир Путин, но Киев правел всичко, за да възпира Кремъл.

"Опитваме се да го накараме да разбере, че ще плати скъпо за нова атака срещу Украйна", каза висшият дипломат на Украйна.

"Москва трябва ясно да разбере какви политически, икономически и човешки загуби ще понесе в случай на нова фаза на агресия", добави Кулеба. — Така че е по-добре да не го правим.

В сряда посолството на САЩ в Украйна публикува сигнал за сигурност, предупреждавайки американските граждани за "необичайна руска военна дейност близо до границите на Украйна и в окупирания Крим".

Москва отхвърли нарастващите твърдения на Запада, че Русия може да се готви да нахлуе в Украйна.

Путин каза в сряда на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че е обезпокоен от "провокациите" на Киев за разпалване на напрежението в Източна Украйна, съобщи Кремъл.

Армията на Киев се бие със сепаратистки бойци в два граничещи с Русия източни региона от 2014 г., след като Москва анексира Кримския полуостров от Украйна.

Конфликтът отне живота на повече от 13 000 души.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжие през границата в подкрепа на сепаратистите.

Москва отрече твърденията.